Σέρρες : Παράνομο γεωργικό φάρμακο

-λήψης-1-8.jpg

Γεωργικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πιο διαδεδομένων λεπιδόπτερων που προσβάλλουν διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως και το βαμβάκι, διακινείται παράνομα στην ελληνική αγορά.

Μετά από καταγγελία που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενημέρωσε τους αγρότες και καλλιεργητές του νομού για τη διακίνηση του πλαστού εντομοκτόνου, το οποίο φέρει τα διακριτικά της επίσημης εταιρείας που το παρασκευάζει, όμως έχει ετικέτα στην ουγγρική γλώσσα.

Όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαος Ρόιδος, το παραπάνω προϊόν είναι μη εγκεκριμένο από την ελληνική αρμόδια αρχή και συνεπώς μη ελεγμένο. Το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν είναι παράνομα εισηγμένο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει στις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα να αναγράφονται με ελληνικά γράμματα όλες οι οδηγίες χρήσης.

«Καλούμε τους παραγωγούς, εάν πέσει στην αντίληψή τους το συγκεκριμένο σκεύασμα, να το αναφέρουν στην υπηρεσία, γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει τη διακίνηση τέτοιων φαρμάκων και τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά», επισημαίνει ο κ. Ρόιδος, προσθέτοντας πως εάν το εντομοκτόνο είναι πλαστό και ως προς τη σύνθεσή του, τότε είναι και επικίνδυνο. «Μπορεί το σκεύασμα να είναι εξ ολοκλήρου πλαστό από εργαστήρια που γνωρίζουν ότι το προϊόν έχει ευρύτατη χρήση και κατανάλωση». Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, στον Νομό Σερρών, αλλά και όπου υπάρχουν φυτείες βαμβακιού, το συγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο χρησιμοποιείται ευρύτατα και γίνεται τουλάχιστον ένας ψεκασμός σε όλη τη χωρική έκταση των βαμβακοκαλλιεργειών.πηγή: ypaithros.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top