ΚΚΕ Σερρών : Καταγγελία για το εργατικό ατύχημα στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

kke-logo.jpg

Η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργάτη. 

«Σε μια περίοδο που η “νέα” κυβέρνηση της ΝΔ διατυμπανίζει την “αφοσίωσή” της στο στόχο της για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα τις ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις για τους εργαζόμενους, με κούφια λόγια όπως “Υγεία για όλους” και λύσεις στα “καθημερινά προβλήματα των πολιτών”, ένα ακόμα τραγικό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την εργοδοτική ασυδοσία, που στοιχίζουν ζωές.

Νεκρός εργάτης στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών.

Οι λόγοι είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι.

Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δεν παρεμβαίνουν, κάνουν τις συνθήκες εργασίας εργασιακή ζούγκλα, με την εντατικοποίηση, τις πιέσεις της εργοδοσίας να σπάνε κόκαλα. 

Η διασφάλιση της κερδοφορίας για λογαριασμό των εργοδοτών απαιτεί την αντιμετώπιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων ως κόστος. 

Αυτή είναι η βασική αιτία του τεράστιου καταλόγου νεκρών εργατών στους χώρους δουλειάς.

Εξάλλου, με “σημαία” την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το γκρέμισμα στα εργασιακά δικαιώματα, θα αυξάνεται η εργοδοτική ασυδοσία, γεγονός που μόνο η δύναμη των ίδιων των εργαζομένων θα μπορέσει να το αποτρέψει.

Το τραγικό αυτό συμβάν είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας, απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας.

Συνένοχοι σε αυτό το διαχρονικό έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει “ως κόστος” τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις μέρες και ώρες ανάπαυσης.

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στα “όρια” παραβλέποντας τις ανθρώπινες αντοχές, τους όρους και μέτρα ασφάλειας.

Τόσο η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ με τους εκλεγμένους της διαχρονικά στο δήμο Σερρών και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, όσο και φορείς της περιοχής, είχαν επισημάνει και καταγγείλει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, αλλά και τις συνθήκες που λειτουργεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ (περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.λπ). 

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην “πετάνε το μπαλάκι” αλλού, ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

https://www.902.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top