Σέρρες : Καταγγελία για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο.

-λήψης-3-8.jpg

Σε καταγγελία για την 
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο προχωρά το 
ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ΠΕ Σερρών .όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση
<< Θα ήταν εγκληματικό ,  να αφήνονταν στο απυρόβλητο κάποιοι υπεύθυνοι, για τον προβληματικό τρόπο σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων, που αφορούν την «Διαχείριση των Στερεών Αστικών Απορριμμάτων στον Νομό Σερρών».

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Δημόσια καταγγελία

Με αφορμή το τραγικό συμβάν, στις 19-7-2019, στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο.

Θέλουμε ως σύλλογος να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια  στους  συγγενείς και φίλους του άτυχου εργαζόμενου.

Θέλουμε ακόμη να βεβαιώσουμε ότι σκοπός αυτής της ανοικτής επιστολής,  δεν είναι να εισπράξουμε τις όποιες  εντυπώσεις,  δραττόμενοι της ευκαιρίας από αυτό το δραματικό γεγονός .

Θα ήταν όμως εγκληματικό από την άλλη,  να αφήνονταν στο απυρόβλητο κάποιοι υπεύθυνοι, για τον προβληματικό τρόπο σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων, που αφορούν την «Διαχείριση των Στερεών Αστικών Απορριμμάτων στον Νομό Σερρών».

Ένα καθεστώς «ανοχής», «ασυλίας» ή και «προστασίας» από πλευράς των ελεγκτικών αρχών, που έδιναν την εντύπωση, ότι είχαν αυτοί, που εκπονούσαν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων (ΧΥΤΑ και Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο), που κατασκεύασαν τα έργα αλλά και αυτοί που διαχειρίζονται την λειτουργία τους, μας κάνει να υποπτευόμαστε, ότι το τραγικό αυτό γεγονός ίσως να μην ήταν και τόσο απρόσμενο ατύχημα, αλλά η μοιραία κατάληξη μιας σειράς παραλείψεων στη λήψη και πιστή εφαρμογή μέτρων ασφαλούς λειτουργίας της Μονάδας, με κατάλληλο και εκπαιδευμένο-ενημερωμένο προσωπικό.

Πολύ σύντομα:

  • Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ  «δηλαδή Χ.Υ.Τ.Α»  που δεν πληροί τις προδιαγραφές , κατασκευαστικές και λειτουργικές.
  • Διαχείριση – προσωρινή αποθήκευση – διαλογή στην πηγή – συλλογή και μεταφορά, που ακόμη και σήμερα δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις δεσμεύσεις της Ε.Ε αλλά και στις ίδιες τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης που με πείσμα δεν εφαρμόζει τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια που η ίδια έχει ψηφίσει. 
  • Κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (που για κάποιους βραβεύτηκε ως επίτευγμα της τεχνολογίας ????), ξεπερασμένης ήδη και μη επιδοτούμενης πλέον από την ΕΕ τεχνολογίας  των αρχών της δεκαετίας του 1980, που ξεκίνησε να δημοπρατείται με προϋπολογισμό 22 εκ. € (προϋπολογισμός που έγινε δεκτός από τους εγχώριους κατασκευαστές σε κοινοπραξία με ξένους – το αποδεικνύει η συμμετοχή τους) και που άλλαξε με την έλευση της νέας δημοτικής αρχής εκείνης της περιόδου, με την βοήθεια Ειδικού Συμβούλου και των κατάλληλων επιτροπών στο υπέρογκο ποσό των  36 εκ. €, χωρίς να αλλάξουν οι προδιαγραφές και με μειωμένες μάλιστα τις ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία από 90 σε 60 χιλιάδες τόνους.

Προς σύγκριση παραθέτουμε το κόστος άλλων ΜΕΑ στην Ελλάδα:

ΜΕΑ Σερρών: Ετήσια δυναμικότητα 60.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών με κόστος 36 εκ. ευρώ. Δηλ. 600 €/τον*25 έτη. Χωρίς μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο. Η ακριβότερη όλων με διαφορά!!!!

ΜΕΑ Ηπείρου: Ετήσια δυναμικότητα 105.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών με κόστος 52,6 εκ. ευρώ. Δηλ. 501 €/τον*25 έτη. Και με μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο  https://www.youtube.com/watch?v=8S81GSw50hM

ΜΕΑ Ηλείας: Ετήσια δυναμικότητα 80.000 τον σύμμεικτων σκουπιδιών με κόστος 32 εκ. ευρώ. Δηλ. 400 €/ τον*25 έτη.

ΜΕΑ Βοιωτίας (Θήβας – Αλιάρτου – Τανάγρας): Ετήσια δυναμικότητα 35.000 τον σύμμεικτων σκουπιδιών, κόστους 16,3 εκ. ευρώ. Δηλ. 466 €/ τον*25 έτη.

Τι γίνεται τελικά:

  • Ποιοι μας δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας?
  • Ποιοι έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότεροι?
  • Γιατί να πληρώνουμε αυτό το φοβερό κόστος?
  • Μήπως τους βοηθούμε και εμείς με την αδιαφορία μας?
  • Μήπως ήρθε η ώρα να ξανακάνουμε τους λογαριασμούς εφ όλης της ύλης?

Ζητούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που δημιούργησαν τις συνθήκες μιας τέτοιας τραγωδίας και να μην φορτωθούν όλα στον τελευταίο υπεύθυνο βάρδιας και μηχανικό ασφαλείας του έργου των πολλών εκατομμυρίων. 

Το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ΠΕ Σερρών

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top