Δημοσκοπήσεις-σοκ για τη ΝΔ εξαιτίας του Χατζηδάκη;

0d05b2e55aa04442ab13cb8651aa58ca.png

Τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αντί για


απολύσεις ενός στρατού αχρείαστων υπαλλήλων της τους οποίους φοβούνται να ακουμπήσουν οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

Ο Κυριάκος φοβάται ανατροπή της κυβέρνησής του όπως συνέβη με τον πατέρα του.

Μόνο που αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση είναι συριζέικη νοοτροπία διακυβέρνησης από την οποία ο ελληνικός λαός θέλησε να απαλλαγεί. Και να που την ξαναβρίσκει μπροστά του και μάλιστα με τόκο.

Οπως αποκαλύπτει το BHMA έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα είναι διψήφιες:

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ «κλείδωσε» με αυξήσεις από 16,4% έως 19,4% στην τιμή της κιλοβατώρας, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση και υιοθέτησε την Παρασκευή το ανανεωμένο ΔΣ της επιχείρησης, υπό τον κ. Γιώργο Στάσση.

Μιλάμε για ένα τίμημα που θα πληρώσουν οι πολίτες-καταναλωτές.

Αυτό σε συνδυασμό με την μη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα και είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου να ξαναβάλουν στο παιγνίδι τον Σύριζα εξαιτίας του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος δίνει διαρκώς συνεντεύξεις αντί να κάνει αθόρυβα και μεθοδικά τη δουλειά του. Κρίμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα στο in.gr ευρώ προς ευρώ και από όποια πηγή διαθέσιμη ψάχνουν τα 750 εκατ. ευρώ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αναστρέψουν την αρνητική τροχιά της εταιρείας και να κλείσει τη χρονιά με οικονομικά αποτελέσματα ίσα βάρκα ίσα νερά…


Από πού μπορούν να προέλθουν τα έσοδα αυτά;

1. Αυξήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», η νέα διοίκηση της εταιρείας υπό τον Γιώργο Στάσση  θα προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγές θέλουν το ποσοστό της ανατίμησης της κιλοβατώρας που πληρώνουν οι καταναλωτές – πελάτες της επιχείρησης να είναι διψήφιο με πιο πιθανό σενάριο το 20%!!!!!!

Τα έσοδά της θα είναι σε ετήσια βάση περί τα 470 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Σεπτέμβριο, οπότε στο ταμείο της εταιρείας δεν θα μπουν και τα 470 εκατ. ευρώ. Με πρόχειρους υπολογισμούς αναμένονται γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

2. Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Αλλη μία πηγή εσόδων είναι οι παλιές οφειλές της περιόδου του 2011 προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε ηλεκτροδοτώντας νησιά και λοιπές ευπαθείς ομάδες. Αυτές υπολογίζονται σε 195 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο για να αποδοθούν στη δημόσια εταιρεία τα χρήματα είτε θα πρέπει να βρεθούν από τις τσέπες των καταναλωτών – και άρα να αυξηθούν οι σχετικές χρεώσεις στους λογαριασμούς – είτε να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πριν, όμως, ληφθεί αυτή η απόφαση πρωτίστως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εξακρίβωση του τελικού ποσού. Δηλαδή να δοθεί το δικαίωμα στη ΡΑΕ να ελέγξει τις ΥΚΩ του 2011. Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη εκτιμάται με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις διακοπές.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον τρόπο κάλυψης του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείεται αυτό να διατεθεί σε δόσεις προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση στις δαπάνες.

3. Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η τρίτη πηγή εσόδων είχε δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. Για τη διάθεσή τους προς funds, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες και δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός για την παροχή των ληξιπρόθεσμων ως εγγύηση στα funds, τα οποία θα διαθέσουν κεφάλαια στην επιχείρηση να γίνει τον Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες μιλούν για άντληση εσόδων της τάξης των 400 – 500 εκατ. ευρώ από δύο πακέτα τιτλοποιήσεων. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συστηθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) οι οποίες θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Στη μία θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών και στη δεύτερη με υπερήμερους λογαριασμούς άνω των 90 ημερών. Ενα σημαντικό μέρος της τελευταίας κατηγορίας θα περιλαμβάνει και οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σύσταση των SPVs είναι απαραίτητη ώστε η δανειοδότηση των fundsνα μην εμπλακεί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αντλήσει η μητρική εταιρεία μέσω των θυγατρικών της.

Πηγές θέλουν οι όροι της χρηματοδότησης να είναι διαφορετικοί ανάμεσα στα δύο SPVsμε δεδομένο ότι οι οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών να μπορούν να εισπραχθούν πιο εύκολα.

Δύσκολη άσκηση. Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση και τις δεσμεύσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, έχει να λύσει μία δύσκολη άσκηση σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Ο Χατζηδάκης διαβεβαιώνει πως οι καταναλωτές δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οικονομικά από τις ανατιμήσεις του ρεύματος.

Αφενός επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο 6% και αφετέρου επειδή θα επιδιωχθεί και μείωση της χρέωσης που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ. Ο συγκεκριμένος «κουμπαράς» του Ειδικού Τέλους που συγκεντρώνει έσοδα από τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς και μέρος εσόδων από τις τιμές αέριων ρύπων, προκειμένου, μεταξύ άλλων να χρηματοδοτούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ. Οπότε υπάρχει περιθώριο να μειωθεί η συγκεκριμένη χρέωση.

Ετσι, ο συνολικός λογαριασμός που θα πληρώσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεν θα μεταβληθεί.

Υπόλοιπα μέτρα. Από τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, αναμένεται επίσης εξοικονόμηση δαπανών. Ανάμεσα σε αυτά είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά ή έχουν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια.

Το τρέχον επιχειρησιακό σχέδιο της McKinnsey, έδειχνε την εθελούσια αποχώρηση 4.093 εργαζομένων της μητρικής εταιρείας που προέρχονται από λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα αποσυρθούν και θα πουληθούν καθώς και για προσωπικό από τις διοικητικές υπηρεσίες. Η δημόσια επιχείρηση προβλέπεται να εξοικονομήσει περί τα 339 εκατ. ευρώ.

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top