Δήμος Σιντικής : Κοίτα να μαθαίνεις – Σταύλος το ηρώο το Μνημείο –Μαυσωλείο των Ηρώων του Ρούπελ ( φωτο )

71327526_499258357473820_555085632079134720_n.jpg

Κατασκευάστηκε για Μνημείο –Μαυσωλείο των Ηρώων του Ρούπελ στον Προμαχώνα και κατέληξε… στάβλος.

Οι απαράδεκτες εικόνες αναρτήθηκαν στα social media, προκαλώντας ποικίλα σχόλια αλλά και την αντίδραση του Δήμου Σιντικής, που ζήτησε -με επιστολή προς τον καταπατητή κτηνοτρόφο- ν’ αποχωρήσει άμεσα από το χώρο και να τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο κτηνοτρόφος ισχυρίστηκε πως έλαβε άδεια από την … Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, που όμως σύμφωνα με τον Δήμο Σιντικής δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία στο ακίνητο, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του.

Αν και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από το Μηχανικό με εντολή του ΓΕΣ, προκειμένου να λειτουργήσει ως Μαυσωλείο και κεντρικό μνημείο της «Μάχης των Οχυρών» κατά τον Β΄ Π.Π, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκε για να επιστρέψει το 2003 η κυριότητά του στην τότε Κοινότητα Προμαχώνα, δηλαδή στον σημερινό Δήμο Σιντικής. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Προμαχώνα, μέρος της χρηματοδότησης του έργου -εκτός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- είχε δοθεί και από το Υπουργείο Πολιτισμού επι υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Πρόθεση του Δημάρχου Σιντικής κ.Φώτιου Δομουχτσίδη, είναι η αξιοποίησή του στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και προώθησης του λεγόμενου Τουρισμού Μνήμης στην περιοχή. Παλαιότερα μάλιστα, είχε προταθεί η άμεση σύνδεση του οχυρού Ρούπελ με το Μαυσωλείο – Μνημείο, μέσω βελτίωσης της υπάρχουσας στρατιωτικής οδού 4 χλμ περίπου.

Με «ναυαρχίδα» την κορυφαία εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» ο Δήμος Σιντικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ» και την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, επιδιώκει τη χάραξη ενός φιλόδοξου σχεδίου, αξιοποίησης και ανάδειξης των ιστορικών οχυρώσεων, προκειμένου να καταστεί η περιοχή κορυφαίος προορισμός του είδους.
serraiakanea

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top