Προς το 37% ο “πήχυς” της αυτοδυναμία του νέου εκλογικού νόμου

pros-to-37-o-pixus-tis-autodunamia-tou-neou-eklogikou-nomou.jpg

Στο ποσοστό του 37% ως το κατώφλι της αυτοδυναμίας προσανατολίζεται ο ο νέος εκλογικός νόμος που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020. Πηγές με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι το μπόνους που θα δίνει ο νόμος θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όμως, η κλιμάκωση, με ποσοστό περί το 37%, θα δίδει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% φτάνει τις 157 και 40% τις 160 έδρες.

Να παραμείνει το πλαφόν στο 3%

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή. Όπως λέγεται, υψηλότερο του 3% όριο μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά βρίσκεται εκτός της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως έχει διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Παράλληλα, η σχετική διάταξη δεν θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων μόνο από τα “άμεσα” ενδιαφερόμενα κόμματα, δηλαδή την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Εκτιμάται ότι θα πυροδοτούσε, επιπροσθέτως, αντιδράσεις τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το ΚΙΝΑΛ.

Επισημαίνεται πως παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται πως η Χαριλάου Τρικούπη πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 37%.

Πηγή:capital.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top