ΝΟΔΕ Σερρών : Κώστας Καραμανλής – Νέο ξεκίνημα με έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας

CAR.jpg

Είναι πραγματικά καλό που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη δανειακή σύμβαση για την προστασία των Ελληνικών πόλεων από τον κίνδυνο πλημμυρών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΤΕπ, η Ελλάδα και ειδικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν μια μακρά και καλά εδραιωμένη συνεργασία και ιδιαίτερα στις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών μεταφορών.   

Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη συνεργασία. Αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα.

Το νέο αυτό δάνειο των 150 εκ. Ευρώ, 25ετούς διάρκειας της ΕΤΕπ, έρχεται να στηρίξει και να συμπληρώσει το ποσό των 355 εκ. ευρώ που προέρχεται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, με σκοπό την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας για 500.000 κάτοικους.  Επιτρέψτε μου σε αυτό

το σημείο να τονίσω πως τις τελευταίες σχεδόν 2 δεκαετίες, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στην Ελλάδα, επηρεάστηκαν άμεσα 16.000 πολίτες και η οικονομική δραστηριότητα ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 1 δις ευρώ.

Οι αριθμοί πάντα περιγράφουν ρεαλιστικά τις καταστάσεις και τα συμβάντα. Έτσι, σήμερα μιλάμε για μια σημαντική επένδυση, που θα στηρίξει 10 αντιπλημμυρικά   έργα μέσα στη χρονική περίοδο της τετραετίας 2019-2023.  

Αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το δανεισμό εντός των ορίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. 7 από αυτά είναι στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πελοπόννησο. Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν εθνική προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας.

Όλα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν υπό αυτό το χρηματοδοτικό σχήμα, περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος τεχνικών εργασιών, όπως είναι η δημιουργία λεκανών συγκράτησης πλημμυρών, η διεύρυνση και εμβάθυνση  των ποταμών, ώστε να ενισχυθεί η υδραυλική δυναμικότητά τους, η κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης ομβρίων υδάτων.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων.

Παράλληλα με την εθνική στήριξη, θα χορηγηθεί  χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ευχαριστώ για τη συνεχή στήριξη σας και προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top