Αριάδνη Παπαφωτίου : Το βυζαντινό τείχος έπρεπε να μείνει άταφο ( φωτο )

-λήψης-8-1.jpg

Την διαφωνία της με την απόφαση να καλυφθεί το τμήμα του βυζαντινού τείχους της πόλης .Που αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών στην Εθνικής Αντίστασης εκφράζει η δημοτική σύμβουλος κ Αριάδνη Παπαφωτίου

ΔΙΑΒΑΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Κ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΑΦΟ

—————————————————

–Τώρα που “οι πέτρες” ξαναθάφτηκαν, η σύγχρονη και η ιστορική πόλη των Σερρών, θα συνεχίσουν τις παράλληλες πορείες τους χωρίς η μία να κοιτάζει την άλλη, χωρίς να συνομιλούν και χωρίς καν να γνωρίζονται!
–Τα έργα αλλαγής του δικτύου αποχέτευσης στην οδό Εθν. Αντίστασης έπεσαν πάνω στο Βυζαντινό τείχος της πόλης, και μάλιστα – ανέλπιστα- σε έναν από τους αχαρτογράφητους Πύργους του.
Επιλήφθηκαν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες, έμεινε στάσιμο το έργο αλλαγής των αγωγών για τρείς περίπου μήνες και αφού τα ευρήματα αποτυπώθηκαν από την Αρχαιολογική, ξαναγύρισαν με υπηρεσιακή απόφαση “στη θέση” τους, δηλαδή κάτω από την άσφαλτο και τα τσιμέντα! Θάφτηκαν!
***************

–Πατάμε πάνω στην Ιστορία μας. Κυριολεκτικά. Κάτω από τα πόδια μας (και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα σπίτια μας) είναι τα απομεινάρια του όποιου μεγάλου και σημαντικού ήταν κάποτε αυτός ο τόπος.

–Σήμερα, μόνο μπετόν και σίδερα εκεί που κάποτε ήταν τα καλντερίμια, τα Λουτρά, η Βυζαντινή Βασιλική οδός, η Αγορά του Βαμβακιού, το Κονλούκι, η Πύλη του Βυζαντινού Τείχους, η Εβραική Συναγωγή, το Τερεκέ Παζάρ, ο Αη Γιώργης των Γουναράδων, το Εσκί Τζαμί, το Ιταλικό Προξενείο, η Αγία Βλαχέρνα και η Κλουποτίτσα…

–Η σύγχρονη πόλη των Σερρών, δεν “βλέπει” πουθενά τον αρχαίο, τον μεσαιωνικό-Βυζαντινό, ακόμη και τον Οθωμανικό εαυτό της. Ούτε συνομιλεί με αυτόν.

Κι επειδή ό,τι δεν βλέπουμε είναι σαν να μην υπάρχει, η μεν πλειονότητα των Σερραίων τελεί σε άγνοια της Ιστορικής στρωματογραφίας της πόλης, οι δε επισκέπτες -όσοι ολίγοι έρχονται- δεν έχουν οπτικά ερίσματα και ερεθίσματα της ιστορικότητας και της μεγαλοσύνης της πόλης μας.

*****************

–Κρίμα που σκεπάστηκε το Βυζαντινό τείχος.

–Κρίμα που κανείς δεν ρωτάει τους Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονές μας, ΤΙ θα μπορούσαν να κάνουν εκεί.

–Κρίμα που ζώντας στην εποχή της απίστευτης τεχνολογίας και των διαστημικών υλικών αδυνατούν η Ελλάδα, το Υπ. Πολιτισμού, ο Δήμος (ναι κι αυτός) να αφήσουν στο φως την Ιστορία.

–Κρίμα που τα διαφανή οδοστρώματα τα βάζουν μόνο οι Κινέζοι στις υπέροχες γέφυρές τους και οι Βερολινέζοι στις Πλατείες τους για να βλέπουν όλοι τους θησαυρούς τους, χωρίς να ακυρώνεται η κυκλοφορία!…

–Εμείς εδώ, είμαστε ακόμη πολύ νυχτωμένοι. Νυχτωμένοι και μοιραίοι για τον τόπο μας!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top