Oι στρουθοκάμηλοι και ο νταβατζής της Ανατολικής Μεσογείου

EGc-QnuWkAAs8ai-1024x683.jpg

Κι αν η παγκόσμια κοινότητα απλά παρακολουθεί το κράτος νταβατζή της Ανατολικής Μεσογείου να εισβάλλει μετά τη θάλασσα της Κύπρου και στη Συρία, ανενόχλητο, ας θεωρήσουμε δεδομένο την αναγέννηση του κτήνους που θα μας κατασπαράξει εάν- όσο είναι καιρός- δεν αντιδράσουμε.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών και οι λαοί δεν έχουμε το δικαίωμα να υποδυόμαστε τις στρουθοκαμήλους.

Δεν μας το επιτρέπει η Ιστορία, ούτε καν η πρόσφατη.

Δεν υπάρχει μάλιστα στον ορίζοντα ούτε ένα άλλο κράτος που θα στείλει το στρατό του να υπερπασπισθεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Γι΄αυτή τη πραγματικότητα έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας-διαβάστε εδώ.

Τώρα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όχι φυσικά σαν στροθοκάμηλοι.

Ιδού η κατάσταση: Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η οποία και ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη στα σύνορα, ενώ ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτες αναφορές για νεκρούς. Πρόκειται για αμάχους, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα κατρακυλά.

Η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους. Πρώτον να εκδιώξει τις μονάδες του κουρδικού YPG που χαρακτηρίζει απειλή για την εθνική της ασφάλεια και δεύτερον να δημιουργήσει μία περιοχή εντός της Συρίας όπου θα εγκατασταθούν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), θεωρούνται από τους νικητές του εμφυλίου της Συρίας αφού πέτυχαν να δημιουργήσαν μία δική τους αυτόνομη περιοχή εντός της Συρίας.

Αυτή η αυτονομία απειλείται από την τουρκική επιθετικότητα αφού είναι ορατός ο κίνδυνος της ανάφλεξης της περιοχής.

Μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν θα δώσει το έναυσμα στην Τουρκία και τις συριακές δυνάμεις ανταρτών να καταλάβουν τα εδάφη που ελέγχουν.

Η κουρδική διοίκηση εκτείνεται σε μία ζώνη μήκους 480 χιλιομέτρων από τον Ευφράτη έως τα σύνορα με το Ιράκ. Άμεσος στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει μία περιοχή 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Ras al-Ain και Tel Abyad.

Είναι μία περιοχή με μεγάλο ποσοστό αραβικού πληθυσμού την οποία θα δυσκολευτούν να υπερασπιστούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Αν και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε έλεγχο το καθεστώς Άσαντ , το SDF δεν αποτελούσε ουσιαστική απειλή.

Κάτι που δεν ισχύει για τους Τούρκους και του Σύριους αντάρτες που επιχειρούν να καταλάβουν το βόρειο μέρος της χώρας.

Οι Κούρδοι μαχητές, είναι αυτοί που κατέλαβαν και το τελευταίο κομμάτι γης που κατείχε το χαλιφάτο.

Στις φυλακές που ελέγχει το SDF βρίσκονται 5.000 μαχητές του ISIS από Συρία και ΙΡΑΚ και περί τους 1000 ξένους μαχητές, κυρίως Ευρωπαίους. Η αναταραχή προκαλεί γενικότερη ανησυχία ότι μπορεί να δώσει ώθηση για αναβίωση του ISIS.

Σε ναυτικό κλοιό τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται το νησί της Κύπρου-γράφει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή-, τη στιγμή που το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πραγματοποιεί προετοιμασίες για γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες, το τουρκικό ναυτικό κυριολεκτικά είχε περικυκλώσει την Κύπρο με σχεδόν 20 ναυτικές μονάδες, φρεγάτες, πυραυλακάτους και υποβρύχια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε κανένα πολεμικό δυτικών δυνάμεων (αμερικανικό ή γαλλικό) παρά μόνο δύο πλοία του ρωσικού ναυτικού.

Καθώς αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων του «Γιαβούζ», το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στα ανατολικά της αδειοδοτημένης κυπριακής ΑΟΖ και δη στο οικόπεδο 2.

Η τουρκική, σχεδόν καθολική, παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που απουσιάζουν από αυτήν ακόμη και οι δυνάμεις που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, υποδηλώνει αρκετές επιλογές.

Τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ, ξεκάθαρα επιθυμούν να αποφύγουν το παιχνίδι στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ξεκάθαρα επιζητεί η Τουρκία.

Η τακτική της Αγκυρας γίνεται σαφής και δυτικότερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί μια περιοχή που δεσμεύθηκε ανατολικά της Καρπάθου από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) για εκτέλεση πυρών σήμερα το πρωί.

Η Αγκυρα ακολούθησε εκδίδοντας δική της NAVTEX, ακυρώνοντας την ελληνική. Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πρακτική είναι μάλλον συνήθης, οι Τούρκοι αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αναγγέλλοντας άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πυρά ακριβώς την ίδια ώρα και ημερομηνία.

https://kourdistoportocali.com/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top