Ιωσήφη Παναγιωτίδης : Απαράδεκτη η κατάσταση στον ποταμό Κρουσοβίτη

-λήψης-3-11.jpg

Σήμερα 22 Οκτωβρίου 2019 η παράταξη ΕΝΩΣΙ κατέθεσε ερώτηση προς τον Δήμαρχο Σιντικής σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην κοίτη του ποταμού Κρουσοβίτη, κυρίως μέσα στον ιστό της πόλης του Σιδηροκάστρου.

Η αυτοφυής βλάστηση δένδρων η οποία έχει καλύψει  σχεδόν όλη την κοίτη και έχει περιορίσει την δυνατότητα απορροής των νερών, σε συνδυασμό με τα λύματα που διοχετεύονται στο ποτάμι, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές  συνθήκες κινδύνου για την ασφάλεια της υγείας των δημοτών και των περιουσιών τους.

 Μία πιθανή φυσική καταστροφή λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έχει συμβεί σε περιοχές της χώρας με κόστος ανθρώπινων ζωών, καθώς και τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου που έχουν παρουσιασθεί στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ από κάθε αρμόδιο. 

  Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση,  με διάφορες δικαιολογίες περί αρμοδιότητος του έργου,  που όμως ουδόλως ενδιαφέρουν τους δημότες οι οποίοι απαιτούν να ζουν σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας όπως δικαιούνται. Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σιτικής 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΚΟΙΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ                ΤΟΝ κ.ΔΗΜΑΡΧΟ

  Κ.ΔΗΜΑΡΧΕ

   Η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην κοίτη του ποταμού Κρουσοβίτη ο οποίος  διασχίζει την πόλη μας έχει φθάσει σε ένα σημείο που είναι πλέον άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών τόσο όσον αφορά την υγεία τους αλλά και την διαφύλαξη των περιουσιών τους.

  Τα αυτοφυή  δένδρα έχουν κλείσει την κοίτη του ποταμού και μάλιστα σε μερικά σημεία μέσα στον ιστό της πόλης σχεδόν ολοσχερώς δημιουργώντας παράλληλα μία εστία μόλυνσης με λιμνάζοντα νερά και λύματα. 

  Η κατάσταση αυτή με δεδομένες τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως γνωρίζουμε, έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε δομές και περιουσίες των πολιτών, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες της πόλης μας.

  Τα παραπάνω  , σε συνδυασμό με τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου , που σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρουσιάσθηκαν  και στην περιοχή μας, (7 στο δήμο Ηράκλειας, 3 στο Δήμο Σερρών, ένα στον Δήμος Σιντικής ) κάνουν την κατάσταση άκρως επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη τα κατάλληλα προληπτικά  μέτρα για την φύλαξη από τον ιό (ψεκασμοί, αποψιλώσεις κ.τ.λ. )

  Από πλευράς  αισθητικής, ο ποταμός  Κουρσοβίτης, εντός του αστικού ιστού αντί να είναι μία όμορφη όαση ξεκούρασης και περιπάτου θυμίζει ζούγκλα και το όλο θέαμα, μιας και είμαστε αγροτουριστική περιοχή, είναι αποκρουστικό τόσο για τους δημότες  όσο και για τους τουρίστες. 

  Άν και σύμφωνα με τον νόμο 4258/2014 ΦΕΚ Α 94/14.04.2014  ο καθαρισμός των ποταμών ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, επισημαίνουμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών είναι μέριμνα και υπόθεση που  απασχολεί τον δήμαρχο.

 Μετά από όλα τα παραπάνω, αφού θέτουμε κάθε αρμόδιο προ των ευθυνών του,  ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

     1) Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει  για την ενεργοποίηση του μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για την λύση του συγκεκριμένου  προβλήματος, δηλαδή τον καθαρισμό του ?

    2) Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία που αναμένει ο Δήμος για απάντηση η περάτωση των εργασιών αυτών σύμφωνα με την αλληλογραφία εφόσον αυτή υπάρχει??!!! 

   3) Ποιές  και πότε είναι οι επόμενες ενέργειες που έχετε σχεδιάσει να προβείτε σε περίπτωση που συνεχισθεί η απουσία παρέμβασης στην κοίτη από τους αρμοδίους ?  

Για την παράταξη Ενωμενη Σιντικη .Ο επικεφαλής Ιωσήφ Παναγιωτιδης

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top