SOS για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας στο Νομό Σερρών εκπέμπει η Φωτεινή Αραμπατζή

arabatzi708_0.jpg

Άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να επιλυθούν δύο φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας στο Νομό Σερρών, αυτό της επείγουσας κάλυψης με επαρκές ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Σερρών έτσι ώστε να αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας της αλλά και αυτό της επίλυσης μίας σειράς επιτακτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι Ιατροί ΕΣΥ του Νομού Σερρών, ζήτησε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική ερώτηση και αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η κ. Αραμπατζή στην ερώτηση της για τον κίνδυνο κλεισίματος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης 2 Νεφρολόγων (μόνιμων ή επικουρικών) ή έστω της έσχατης λύσης μετακίνησης ή απόσπασης ιατρών, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης – ζωτικής σημασίας για την υγεία δεκάδων ασθενών – Μονάδας του Γ.Ν. Σερρών. Αιτία η επικείμενη συνταξιοδότηση του Συντονιστή Διευθυντού αλλά και η παράλληλη ανακοίνωση οικειοθελούς αποχώρησης από την επικουρική ιατρό της συγκεκριμένης Μονάδας.

Τονίζει δε ότι το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας της Μονάδας, θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο και των δύο ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης εντός της πόλης των Σερρών, μιας και – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία – απαγορεύεται η λειτουργία παρόμοιων Ιδιωτικών Μονάδων εφόσον δεν υπηρετούν 2 Νεφρολόγοι σε κρατικό Νοσοκομείο εντός της έδρας τους, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Με την αναφορά δε που κατέθεσε η Βουλευτής Σερρών για τα μεγάλα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ στο Νομό Σερρών, επισημαίνει την έντονη διαμαρτυρία των Ιατρών των Κέντρων Υγείας για το γεγονός ότι πραγματοποιούν εφημερίες καθ’ υπέρβαση του μηνιαίου πλαφόν δίχως να αποζημιώνονται με εφαρμογή του περιθωρίου 9% υπέρβασης του εφημεριακού κονδυλίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι Ιατροί του ΕΣΥ ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου την ενεργοποίηση των Ιατρών του ΠΕΔΥ για την εφημεριακή ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, ενώ επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να φορολογούνται για το επίδομα βιβλιοθήκης του βασικού τους μισθού, πάλι κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση αλλά και η αναφορά της κ. Αραμπατζή είναι οι εξής:

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών – ΝΔ

22-1-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υγείας

Κ. Ανδρέα Ξανθό

Υπ’ όψιν

Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας

Κ. Παύλου Πολάκη

ΘΕΜΑ: «Άμεσος κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Σερρών»

Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη είναι η ανησυχία στο Νομό Σερρών από τον ορατό κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του Συντονιστή Διευθυντού αλλά και της παράλληλης ανακοίνωσης οικειοθελούς αποχώρησης από την επικουρική ιατρό της συγκεκριμένης Μονάδας, με αποτέλεσμα η Μονάδα να απειλείται να βρεθεί χωρίς κανέναν Ιατρό.

Όπως γίνεται κατανοητό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει τη «χαριστική βολή» στην ζωτικής σημασίας για την υγεία δεκάδων ασθενών (85 αυτή τη στιγμή) τόσο από τον Νομό Σερρών όσο και από όμορους Νομούς αφού όχι μόνο θα στερηθούν τις υγειονομικές υπηρεσίες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, αλλά ακόμη χειρότερα θα στερηθούν τις ανάλογες υπηρεσίες και των δύο ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης εντός της πόλης των Σερρών, μιας και – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία – απαγορεύεται η λειτουργία παρόμοιων Ιδιωτικών Μονάδων εφόσον δεν υπηρετούν 2 Νεφρολόγοι σε κρατικό Νοσοκομείο εντός της έδρας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα είχαν αποσταλεί 3 επιστολές προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια από τον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου στις (17/09/2015), από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου (1/12/2015) και από τον Αν. Διοικητή του Νοσοκομείου (24/12/2015) χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση.

Έπιπροσθέτως, για το ίδιο ζήτημα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, την οποία ζήτησαν και παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ.κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, Μιχάλης Τζελέπης Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και η υπογράφουσα την ερώτηση.

Δυστυχώς, και στην συγκεκριμένη σύσκεψη καμία δέσμευση δεν δόθηκε από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό στο σαφές αίτημα, που διατυπώθηκε για την άμεση πρόσληψη 2 Νεφρολόγων (μόνιμων ή επικουρικών) ούτε για την έσχατη δυνατότητα μετακίνησης ή απόσπασης ιατρών έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κλεισίματος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να καλυφθεί με επαρκές ιατρικό προσωπικό η Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Σερρών έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών – ΝΔ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Δευτέρα 25-1-2016

Προς

Τον Υπουργό Υγείας

Κ. Ανδρέα Ξανθό

Υπ’ όψιν

Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας

Κ. Παύλου Πολάκη

ΘΕΜΑ: «Άμεση επίλυση αιτημάτων των Ιατρών των Κέντρων Υγείας»

Κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα αναφορά σάς γνωστοποιώ την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Π.Φ.Υ. του Νομού Σερρών με την οποία και ενημερώνουν τους Βουλευτές του Νομού για μία σειρά επιτακτικών προβλημάτων, που χρήζουν της άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου για την αντιμετώπισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ιατροί των Κέντρων Υγείας διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση εφημεριών καθ’ υπέρβαση του μηνιαίου πλαφόν δίχως να αποζημιώνονται με εφαρμογή του περιθωρίου 9% υπέρβασης του εφημεριακού κονδυλίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου την ενεργοποίηση των Ιατρών του ΠΕΔΥ για την εφημεριακή ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης μίας σειράς άλλων ζητημάτων, όπως προκύπτουν από τη σχετική επιστολή.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση επίλυσή των αιτημάτων τους.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top