Σέρρες : Με Αριστοτέλη συνεχίζονται τα μαθήματα κλασικής παιδείας

.jpg

Συνεχίζονται τα  μαθήματα Κλασικής Παιδείας  .Το


μάθημα της  Τετάρτη2  20.11.19, στις 7 το απόγευμα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.Είναι αφιερωμένο στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το καλύτερο δώρο που πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα είναι η Φιλοσοφία. Αυτή αποτελεί τον πιο πολύτιμο συμπαραστάτη του ανθρώπου σε ένα έργο δύσκολο. Ο κάθε άνθρωπος να φέρει στο φως ό,τι μόρφωσε μέσα του με δικό του μόχθο και με δική του ευθύνη.

Ίσως ο καλύτερος δάσκαλος αυτού του μαθήματος να είναι ο Αριστοτέλης. Θεωρητικός και πρακτικός φιλόσοφος της αρχαιότητας από τους λίγους. Σε ένα από τα πιο κορυφαία έργα του, τα “Ηθικά Νικομάχεια”, επανειλημμένα κοπιάζει να μας δείξει ότι ο σκοπός της ηθικής έρευνας δεν είναι επιστημονικός, είναι πρακτικός: “Η έρευνα μας δεν γίνεται για να μάθουμε τι είναι αρετή, αλλά για να γίνουμε ενάρετοι, αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα”.

Δέκα βιβλία απαρτίζουν τα “Ηθικά Νικομάχεια”. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δύο ολόκληρα βιβλία των “Ηθικών Νικομαχείων”, το όγδοο και το ένατο, είναι αφιερωμένα στη “Φιλία”, ενώ στη “Δικαιοσύνη” ο Αριστοτέλης αφιερώνει μόνο ένα, το πέμπτο βιβλίο.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει δύο λόγους, για τους οποίους εξετάζει το πρόβλημα “Φιλία”:

Πρώτον, γιατί και η φιλία είναι κατά κάποιον τρόπο αρετή ή προϋποθέτει την αρετή, και δεύτερον, γιατί δεν είναι μόνο εντελώς απαραίτητο για τη ζωή η φιλία, αλλά είναι και κάτι “καλόν”, ωραίο.

Το μάθημα αφιερώνεται στον Δάσκαλο Δημήτρη Λυπουρλή.

Χωρίς τον Δημήτρη Λυπουρλή ο Αριστοτέλης θα αποτελούσε και σήμερα, όπως στο παρελθόν, tetta incognita.

Η Μπαϊρα Αλεξάνδρα, η Αλεξάνδρα των γραμμάτων μας όπως έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Σερραίων, με την μοναδική και πολύτιμη προσφορά της στη σπουδάζουσα νεολαία μας, με τη σταθερή συμμετοχή της στο Πνευματικό μας Συμπόσιο είναι βασικός συντελεστής της επιτυχούς διάρκειας του και της ουσιαστικής πολιτιστικής αναβάθμισης τόσο στα πλαίσιο των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας, όσο και ευρύτερα μέσα στην Σερραϊκή  κοινωνία.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Ειδικά το μάθημα της κ. Μπαϊρα θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, 20 Νοεμβρίου 2019 , ώρα 7:00 μ.μ.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top