Σέρρες : Μουσική διαμαρτυρία-3/12 11:30 Πλ. Κρονίου

-λήψης-1.jpg

Σήμερα, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, των 5G δικτύων και των γονιδιακών θεραπειών, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των οικογενειών τους (Ο.ΑμεΑ), αλλά και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και των υπόλοιπων ΑμεΑ και Ο.ΑμεΑ. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξάλειψης ή σημαντικού περιορισμού των αρνητικών συνεπειών που δημιουργεί η αναπηρία στη ζωή των ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ, όπως αυτές εκφράζονται στην κατάσταση της υγείας τους, στην πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, στην είσοδο τους στην παραγωγική διαδικασία, στην απόκτηση φιλικού και κοινωνικού περίγυρου, στη σύναψη ερωτικών σχέσεων και τη δημιουργία οικογένειας, στη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην Πολιτιστική, Αθλητική, Επιστημονική τους δράση, γενικά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης-κοινωνικής δραστηριότητας.

Όμως για να μετουσιωθεί η δυνατότητα σε πραγματικότητα, δεν αρκούν οι θετικές επιστημονικές-τεχνολογικές εξελίξεις. Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των μελών των κοινωνιών τους -άρα και των ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι τεχνολογικές-επιστημονικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη νέων πολιτικών, οι οποίες πραγματικά μπορούν να αλλάξουν άμεσα και καθοριστικά τη ζωή των ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση των παραγόντων (ασθένειες, ατυχήματα, κ.α) που προκαλούν την αναπηρία, τη στήριξη των ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ ώστε να περιορίζονται-εξαλείφονται στην καθημερινότητα τους οι επιπτώσεις της αναπηρίας, αλλά και την αλλαγή του συνολικού πλαισίου λειτουργείας της κοινωνίας, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται ισότιμα σε αυτή και οι ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ. Ωστόσο οι κυβερνώντες, διεθνώς και στη χώρα μας, συσχετίζουν την εξέλιξη των πολιτικών τους για την αναπηρία, με την πορεία της οικονομίας της αγοράς, η οποία σήμερα υφίσταται στη βάση μεγάλων μετοχικών εταιρειών και γιγαντιαίων εταιρικών κοινοπραξιών-σχημάτων. Με λίγα λόγια η εξέλιξη των πολιτικών για την αναπηρία σχετίζεται από την εξέλιξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.        

Έτσι την περίοδο της κρίσης, οι Ελληνικές κυβερνήσεις, από κοινού με τους διεθνείς τους συμμάχους (ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α) προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου περικοπή των όποιων πολιτικών στήριξης υπήρχαν προς τους ΑμεΑ και τις Ο.ΑμεΑ, προκειμένου να εξοικονομήσουν έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους και τη στήριξη της ασθμαίνουσας κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Χιλιάδες συνάδελφοι μας στάλθηκαν στον «καιάδα», όταν το πιο πλούσιο κομμάτι του πληθυσμού συνεισέφερε-συνεισφέρει μόλις με γύρω στο 7% των κρατικών φορολογικών εσόδων. 

Συνακόλουθα, σήμερα, εποχή της αναιμικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση, αρνείται την υλοποίηση πολιτικών που θα επιτρέψουν την ικανοποίηση των αναγκών των ΑμεΑ- Ο.ΑμεΑ, όπως και την αποδέσμευση της από συμφωνίες με τους διεθνείς της συμμάχους, οι οποίες θα επιφέρουν νέες «αντί-αναπηρικές» ανατροπές, ενώ προχωρά και στην εφαρμογή καινούριων «αντί-αναπηρικών» μέτρων. Με την παρέμβαση της στο ασφαλιστικό στέλνει τους ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ ως πελάτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δε τους θέλουν και αν τους δεχτούν τους βάζουν να πληρώσουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα. Ταυτόχρονα ο εξατομικευμένος κεφαλαιοποιητικός λογαριασμός, οδηγεί τις συντάξεις τους σε νέα χαμηλά επίπεδα, δεδομένου, ότι ο εργασιακός τους βίος είναι μικρότερος, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους και των δυσκολιών που αυτή δημιουργεί στο να βρούνε εργασία. Πρόσθετα επιδιώκεται οι ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ να επιτρέψουν να «τζογάρεται» η ποιότητα της ασφάλισης τους στα «επενδυτικά»-χρηματιστηριακά παιχνίδια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Παράλληλα η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος και την περικοπή 900 εκ. Ευρώ στις προνοιακές δαπάνες, η οποία αποτελεί επιταγή του 3ου μνημονίου και η οποία επικαιροποιήθηκε στο Eurogroup της 8ης Ιούλη, ενώ στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται μείωση της δαπάνης για αναπηρικά επιδόματα κατά 173 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα οι διάφορες εξαγγελίες της προς τους ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες τους, ενώ δε ισοσκελίζουν ούτε στο ελάχιστο τις «ζημιές» που υπέστησαν τα χρόνια της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κρίσιμο ζήτημα της παροχής βοηθού-συνοδού, δε συζητιέται η παροχή της υπηρεσίας από το κράτος, αλλά η υποκατάσταση της από ορισμένη οικονομική βοήθεια, η οποία προφανώς και δε θα επαρκεί, αν αναλογιστούμε ότι το κόστος αυτής της υπηρεσίας για την αυτόνομη διαβίωση ενός ΑμεΑ με αδυναμία στοιχειώδους αυτοεξυπηρέτησης, μπορεί και να ξεπερνά τα 1200 Ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρη με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αποβλέποντας στην με κάθε τρόπο ενίσχυση και τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας τους. Σε αυτά τα πλαίσια τους δίνει νέες φοροαπαλλαγές 541 εκατ. Ευρώ από τη μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%, και ακόμη 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να δεσμεύει το 2% του ΑΕΠ της χώρας (3,8 δις Ευρώ το 2017) για τη στήριξη των Νατοϊκών επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να τους παρέχει πρόσβαση σε νέες αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές, μέσω της συμμετοχής της στην ανακατανομή των σφαιρών επιρροής σε Βαλκάνια-Αν. Μεσόγειο.         

Σε αυτές τις συνθήκες ο «καιάδας» παραμένει ως κανονικότητα για τη ζωή χιλιάδων ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ. Συνακόλουθα ρατσιστικές-σκοταδιστικές απόψεις προς τους ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ, οι οποίες τους αντιλαμβάνονται ως κοινωνικό βάρος και οι οποίες εξεγείρονται απέναντι στις «μη αναπτυξιακές» διεκδικήσεις τους, παραμένουν ζωντανές, διευκολύνοντας τη νομιμοποίηση του «καιάδα» στη συνείδηση μέρους της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, στη βάση των εξαγγελιών ορισμένων αυτονόητων και στοιχειωδών μέτρων υπέρ των ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής εξουσίας, στο έδαφος της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, οι οποίες συνοδεύονται από δηλώσεις «μακάρι να μπορούσαμε περισσότερα», ισχυροποιούνται στην κοινωνία και αντιλήψεις που τους αντιμετωπίζουν με οίκτο. Αυτές οι αντιλήψεις επιτρέπουν σε πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.α καλοθελητές, οι οποίοι υπερασπίζονται την προσαρμογή των πολιτικών για την αναπηρία στις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να χρησιμοποιούν τους ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ ως όχημα για την επίτευξη προσωπικού ή ομαδικού οφέλους, εμφανιζόμενοι ως «ευεργέτες» που προσφέρουν ορισμένη ανακούφιση στα πλαίσια δήθεν ανεπίλυτων καταστάσεων. Έτσι οι ΑμεΑ-Ο.ΑμεΑ κινδυνεύουν να καταντήσουν πρωταγωνιστές ενός «τσίρκου», το οποίο λειτουργεί εντός του «καιάδα» οπού ζούνε και από το οποίο κερδίζουν αυτοί που τους κρατάνε σε αυτόν.

Οι «καιάδες» και τα «τσίρκο» δεν είναι μονόδρομος! Καλούμε τους κινητικά αναπήρους και τους συγγενείς-φίλους τους να συσπειρωθούν πλάι μας και να παλέψουμε από κοινού για την ανατροπή των αντί-αναπηρικών πολιτικών! Τους καλούμε να πρωτοστατήσουμε ώστε το αναπηρικό κίνημα από κοινού με τον υπόλοιπο λαό να προσανατολιστεί στη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας!

Ζήτω η 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ:

Διεκδικούμε:

  • Άμεση χορήγηση των νέων πρωτοποριακών φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς.
  • Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης της αναπηρίας.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενταχθούν αξιοπρεπώς και ομαλά στη γενική εκπαίδευση όλα τα παιδιά-ΑμεΑ, εφόσον το επιτρέπουν η σύγχρονη επιστήμη και η τεχνολογία. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά-ΑμεΑ διεκδικούμε υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή.
  • Προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία ΑμεΑ και των μελών Ο.ΑμεΑ με ευθύνη του Κράτους.      
  • Κατάργηση της λειτουργικότητας του αναπήρου – Κατάργηση του σφαγείου των ΚΕΠΑ και του απαράδεκτου κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας. Οι οποιεσδήποτε παροχές δίνονται από το κράτος να στοχεύουν στην εξάλειψη των ιδιαίτερων δυσκολιών που γεννά η κάθε αναπηρία στην ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
  • Καμία μείωση σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα.
  • Να μην πληρώνουμε για τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες-εξετάσεις- φάρμακα-τα απαραίτητα είδη αναπηρίας-ιατρικά είδη.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top