Λίμνη Κερκίνη : Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις 7,6 εκατ ευρώ

191210-Παρουσίαση-δράσεων-αντιπλημμυρικής-προστασίας-της-ΠΚΜ_01.jpg

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη των δράσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Βουλγαρίας και ο προγραμματισμός των επόμενων παρεμβάσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της 5ης συνάντησης των εταίρων του έργου “Flood Protection”, όπου συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kardzhali της Βουλγαρίας την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2019.

Το έργο “Cross Border Planning and Infrastructure Measures for Flood Protection” που υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως κύριο στόχο την αύξηση του επιπέδου προστασίας από πλημμύρες στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη πιθανότητα πλημμυρών κατά μήκος των λεκανών απορροής των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι από κάθε εταίρο του έργου παρουσίασαν τις μέχρι σήμερα δράσεις τους στο πλαίσιο του έργου, καθώς και τον προγραμματισμό τους για τους επόμενους 3 – 6 μήνες. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίροι του έργου, παρουσίασαν αναλυτικά τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις του έργου στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, όπως είναι η προμήθεια και αποθήκευση εξοπλισμού προσωρινής αντιπλημμυρικής προστασίας μήκους 1.300 μέτρων στα χωριά Μαυροθάλασσα και Νεοχώρι, η προμήθεια δύο μεγάλης κλίμακας εποχούμενων αντλιών και διακοσίων μικρής κλίμακας φορητών αντλιών, η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την ενίσχυση της 2ης ΕΜΑΚ, η ενίσχυση του προστατευτικού αναχώματος στην Λίμνη Κερκίνη και η κατασκευή συρματόπλεκτων κιβωτίων σε μήκος 1.150 μέτρων. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις επόμενες παρεμβάσεις στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνης και της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα, στο πλαίσιο του έργου.

Το συνολικό μήκος των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο ανατολικό ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης φθάνει στα 4.150 μέτρα με συνολικό προϋπολογισμό 7,6 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούνται μέσω του έργου “Flood Protection” και τα υπόλοιπα 5,1 εκατομμύρια ευρώ μέσω του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Σε συνέχεια της συνάντησης των εταίρων, ακολούθησαν την επόμενη μέρα τα εγκαίνια του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Krumovitsa, που χρηματοδοτήθηκε από το έργο “Flood Protection”. Τα εγκαίνια έγιναν από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Κάρτζαλι, λίγο έξω από την πόλη Krumovgrad στη Βουλγαρία.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top