Αφελής η άποψη ότι στην Αμφίπολη είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου

mendwni191206.jpg

Για «τρομερή καθυστέρηση» από το 2015 στις εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως είπε, με αφορμή την έγκριση από το ΚΑΣ των μελετών για το ταφικό τμήμα που αποκαλύφθηκε το 2014 και τον μαρμάρινο περίβολό του «στόχος είναι εκτός από το να γίνει επισκέψιμο το ταφικό συγκρότημα να αναστηλωθεί ο μαρμάρινος περίβολος».

«Από τις αρχές του χρόνου ξεκινά η υλοποίηση μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη στον ρ/σ Θέμα 104,6.

Η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι «τα αρχιτεκτονικά μέρη του περιβόλου έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται εκεί που είναι το λιοντάρι της Αμφίπολης ενώ βρέθηκαν και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη στη Λίμνη Κερκίνη. Συνολικά πρόκειται για 300 αντικείμενα».

Ειδικά για τις σφίγγες της Αμφίπολης η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «η μελέτη προβλέπει την επανατοποθέτηση της κεφαλής της σφίγγας και των φτερών στη θέση τους».

Ερωτηθείσα για το αν και πότε θα γίνει νέα ανασκαφή στην περιοχή η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι «για να πούμε τι και πού πρέπει να ανασκαφεί χρειάζεται συστηματική αρχαιολογική έρευνα πεδίου που είχε ξεκινήσει με το ΑΠΘ και θα μπει μπροστά ξανά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε σε ποιο σημείο θα ξεκινήσουν ερευνητικές τομές».

Διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή θα μπορούσε να είναι μέρος της επίσκεψης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου».

Καμία συσχέτιση του τάφου με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «το υπ. Πολιτισμού ουδέποτε συσχέτισε το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Υπήρχαν άλλοι κύκλοι που που έλεγαν για ταφικό μνημείο που ανήκει στον Αλέξανδρο. Οι μαρτυρίες που έχουμε για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον τοποθετούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύποτου, οτιδήποτε άλλο είναι αφελές».

Στο ίδιο θέμα, η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο μνημείο που κατασκευάζεται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. μπορούμε να πούμε ότι καθώς έχει χρησιμοποιηθεί τεράστια ποσότητα από τη Θάσο, αυτόμάτως καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά πολυδάπανο έργο που θα μπορούσαν να αντέξουν τα ταμεία του βασιλείου όταν ήταν ανθηρά. Είναι ένα έργο που συνδέεται με τον Αλέξανδρο στην ευρύτερη μορφή του. Μπορεί να είναι κάποιο εξέχον μέλος της οικογένειας ή του κύκλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top