ΠΑΜΕ Σερρών : Πορεία διαμαρτυρίας για την Λευκή Νύχτα

.png

Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών και του Επιμελητηρίου Σερρών, με την πλήρη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας για «Λευκή Νύχτα» την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη, με παράτασης του ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, στο ήδη εξαντλητικό εορταστικό ωράριο, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιριών, που σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση αργιών, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους και να εκτοπίσουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Οι «λευκές νύχτες» είναι ένα ακόμη μέτρο, που μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιχειρεί να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προσφέρει ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη στους μονοπωλιακούς ομίλους και να ωφελήσει του «μεγάλους» του κλάδου.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ότι δήθεν «η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά» τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από τις αντιλαϊκές πολιτικές με τη φορολογία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία είναι κενά. Τα ίδια χρεοκοπημένα επιχειρήματα επιστρατεύονται και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.  

Βασικός λόγος που τα μαγαζιά είναι άδεια είναι κι ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν «πιάσει πάτο» και η ανεργία «ταβάνι». Δεν φταίει λοιπόν το ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά, ώστε σε πολλές περιπτώσεις δεν ικανοποιούν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.

Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι με «φιέστες» τέτοιου τύπου, δηλαδή με ανοιχτά καταστήματα το βράδυ, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι επιθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου πανελλαδικά εδώ και χρόνια και με τη γενίκευση της απελευθέρωσης θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλλει στον εργαζόμενο να δουλεύει αυτές τις ώρες. Καλούμε τους μικρούς επαγγελματίες να σκεφτούν, ότι σύμμαχός τους είναι ο εργαζόμενος και όχι η πολυεθνική ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που τους κλείνει τα μαγαζιά.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των εμποροϋπάλληλων, με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους – επαγγελματίες ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές τους.

Παλεύουμε για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. 
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο. 
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. 
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με λιγότερα από 751€. 
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ                                     

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top