Σέρρες : Αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως σε Μονοκκλησιά και Νέα Πέτρα

e64c6dde053e9965203bd1ae162af13a_XL.jpg

Το θρακιώτικο έθιμο της Μπάμπως θα αναβιώσει και φέτος ο Σύλλογος Γυναικών Μονοκκλησιάς στις 8 Ιανουαρίου 2020. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 11:00 το πρωί με το κάλεσμα και την βόλτα στους δρόμους του χωρίου με παραδοσιακές φορεσιές συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Αμέσως μετά στις 13:00 μ.μ. θα γίνει η  αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως στην πλατεία του χωρίουr.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Την ημέρα αυτή, κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να μένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά. Οι γυναίκες του χωριού με πομπή πηγαίνουν στο σπίτι της Μπάμπως υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Στη διάρκεια του εθίμου απαγορεύεται οι άντρες να πλησιάσουν την πομπή γιατί τα λόγια και τα τραγούδια σύμφωνα με το έθιμο είναι ακατάλληλα για αυτιά των ανδρών. Αν τυχόν κάποιος άντρας πλησιάσει τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν και τον βρέχουν ενώ προσπαθούν να του βγάλουν και ένα ρούχο, το οποίο στη συνέχεια το δημοπρατούν.

Με αυτό το έθιμο τιμάται η γηραιότερη γυναίκα του χωριού, η Μπάμπω που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισες στην Ανατολική Ρωμυλία. Το έθιμο αναβιώνει και στη Νέα Πέτρα Σερρών, στην Κάτω Καμήλα αλλά και στη Λιβαδιά Σιντικής. Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια” και περισσότερο τα “Αλώα”, που γίνονταν στην Αθήνα την ίδια εποχή.

http://www.thestival.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top