Δήμος Βισαλτίας : Προϋπολογισμός στη βάση των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης

5ΤΥΕ56.jpg

 Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον προυπολογισμό του δήμου Βισαλτίας αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος κ Λάγιος  ΟΛΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ ΛΑΓΙΟΥ

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας υποτάσσεται, όπως άλλωστε και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις προτεραιότητες που θέτει η αστική τάξη γενικά, αλλά και στην περιοχή μας. 

Ευθυγραμμίζεται αυστηρά – με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτισή του – με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, τους μνημονιακούς νόμους που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Οι πόροι, το ύψος κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο στο οποίο κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου Βισαλτίας είναι προσδιορισμένο μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Όσο και αν προσπαθούν να κάνουν το μαύρο – άσπρο οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ και εκφράζονται και στα μεγέθη του προϋπολογισμού οι προβλέψεις του μεταμνημονιακού μνημονίου, τα ματωμένα πλεονάσματα.

Στην εγκύκλιο για την κατάρτισή του Προϋπολογισμού με σαφήνεια αναφέρεται ότι πρέπει να “λαμβάνονται απαραίτητα υπόψη οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι προτεραιότητες που απορρέουν από θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα και άλλα γενικά ή ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, πολιτικές και στρατηγικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξη του χώρου της περιφέρειας”.

Όμως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις. Εκτός από το γενικότερο τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων:

– Την υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης έτσι ώστε να περισσεύει “ζεστό χρήμα” για το κεφάλαιο. 

– Την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου που έχει άμεση επίπτωση τόσο στους όρους δουλειάς των εργαζομένων όσο και στο έργο που καλούνται αυτοί να παράγουν.

– Την καθυστέρηση και αποσπασματικότητα, τη μη ιεράρχηση έργων απαραίτητων για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών όπως για παράδειγμα ολοκληρωμένων έργων Πολιτικής Προστασίας. Όσα λίγα προχωρούν, στοχεύουν και στην άμβλυνση αντιδράσεων για οξυμένα προβλήματα τα οποία με την πολιτική σας έχετε δημιουργήσει.

Αποδεδειγμένα, ούτε ισόρροπη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί, ούτε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική πολιτική όταν η γενικότερη πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Αποδεδειγμένα, με βάση τα ποσά που εμφανίζονται και στο φετινό προϋπολογισμό, δεν μπορούν να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του Δήμου μας σε έργα, υποδομές, υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Η ίδια η σκληρή πραγματικότητα γκρεμίζει σαν χάρτινο πύργο το γνωστό αφήγημα-παραμύθι περί “ανάπτυξης για όλους” το οποίο διακινεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το παραμύθι της δήθεν “δίκαιης ανάπτυξης” της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιμέρους αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική σύγκλιση στα βασικά. . Γι΄ αυτό και στο δημοτικό συμβούλιο οι διαφωνίες δεν είναι στα ουσιαστικά, αλλά σε δευτερεύοντα ζητήματα.    

Πιο συγκεκριμένα: Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό τα κύρια έσοδα προέρχονται από τέλη και φόρους. Οι φόροι προϋπολογίζονται με αυξημένα ποσά, ενώ όσον αφορά τους θεσμοθετημένους πόρους, για το 2019 βεβαιώθηκαν λιγότεροι από ότι προβλέπονταν (1 εκατομμύριο λιγότερα). Για το 2020 προϋπολογίζεται ένα ποσό το οποίο, βάσει Μεσοπρόθεσμου δεν μπορεί να δοθεί. Άρα είναι θεωρητικό. Επιπλέον, οι ΚΑΠ για όλα τα έργα που εμείς ιεραρχούμε και που ο λαός έχει άμεση ανάγκη (πυροπροστασία, αντιπλημμυρική θωράκιση, σχολικά κτίρια), κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης. Παρουσιάζονται φτωχές μελέτες για μελλοντικά έργα και το ποσό για πρόληψη αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών είναι πολύ χαμηλό. Το αξιομνημόνευτο είναι ότι δεν υπάρχουν ενταλθέντα για αυτό το λόγο, που σημαίνει ότι δεν ξοδεύτηκε ούτε ευρώ.    

Γενικά, ο προϋπολογισμός κυμαίνεται στα ίδια, χωρίς πνεύμα απαίτησης και διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών. Αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αφορά σε καμιά περίπτωση την έστω και μερική επιστροφή των παρακρατηθέντων από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, την έστω και μερική αποκατάσταση της υποχρηματοδότησης που έχει τραγικές συνέπειες.

Η σχετική πρόβλεψη του νόμου της ΝΔ (ν.4623/2019, άρ. 12, παρ. 1β) θεωρεί εγκεκριμένο έναν Προϋπολογισμό ακόμη κι αν τον υπερψηφίσει μια μικρή μειοψηφία των παρόντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού ως “έγκυρες” μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι και εγκρίνεται η πρόταση που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Αυτό που βασικά επιδιώκεται είναι να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, να προχωρήσουν χωρίς κωλύματα και αντιστάσεις οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη συνδρομή και της Τοπικής Διοίκησης.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να καταθέσουμε δική μας “εναλλακτική πρόταση” για τον Προϋπολογισμό, πρόταση κομμένη και ραμμένη στο ασφυκτικό πλαίσιο, στην ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Καταθέτουμε όμως στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής ένα σχέδιο αντεπίθεσης, για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, οι δυνατότητες για την κάλυψή τους, αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα άλλο ελπιδοφόρο μέλλον.

Χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα έχει όπως τώρα στο επίκεντρό του την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τη μετατροπή των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι σε κοινωνική ιδιοκτησία, με την οργάνωση της οικονομίας και της παραγωγής στο πλαίσιο ενός κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού με περιφερειακή εξειδίκευση, μπορούν να καλυφθούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες σε έργα, υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες, προστασία του περιβάλλοντος, να απογειωθεί η παραγωγή, να εξαλειφθεί η ανεργία.

Ασφαλώς δεν περιμένουμε παθητικά κάποια μεγάλη μέρα που θα αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματά μας στο μέλλον. Αγωνιζόμαστε σήμερα για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταθέτει στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής μια πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, την οποία καταθέτουμε και στα πρακτικά:

– Για αύξηση της χρηματοδότησης και του Δήμου μας η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και τον περιορισμό, την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.

– Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, στήριξη του προσωπικού του Δήμου.

– Για έργα και υποδομές που τώρα είτε δεν θεωρούνται “επιλέξιμα” από την ΕΕ, είτε “κόβονται και ράβονται” στα μέτρα του συγκεκριμένου προϋπολογισμού που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.

– Αντιπλημμυρικά έργα, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να καλύψει όλες τις Δημοτικές Ενότητες. 

– Αντισεισμική θωράκιση με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτων αναγκών.

– Αντιπυρική προστασία και ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση όλων των δασικών οικοσυστημάτων.

– Μέτρα και ένταση των ελέγχων για να λειτουργεί η αποκομιδή απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Ταυτόχρονα να μην χρυσοπληρώσουμε άμεσα και έμμεσα τη λειτουργία των νέων πανάκριβων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες, να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αλυσίδας αποκομιδής, επεξεργασίας, ανακύκλωσης των απορριμμάτων. 

– Ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για επάρκεια σε φθηνό και ποιοτικό νερό παντού. Ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος. 

– Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, μεγάλα τμήματα των οποίων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. 

– Άμεση βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στις συγκοινωνίες με ενίσχυση των γραμμών, μείωση του εισιτηρίου.

– Έργα για την ανάπτυξη των υποδομών Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, χωρίς ΣΔΙΤ. 

– Αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, βελτιωτικά έργα στις παιδικές χαρές σε όλα τα χωριά. 

Είναι υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των ταξικών συνδικάτων, των αγωνιστικών συσπειρώσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, του μαθητικού κινήματος, των φορέων, η διεκδίκηση μέτρων, έργων και υποδομών που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά και η απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία στηρίζει και υλοποιεί η διοίκηση του Δήμου Βισαλτίας. 

Κυρίες και κύριοι της διοίκησης καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό που φέρατε σήμερα για συζήτηση».

Νιγρίτα, Γενάρης 2020

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top