ΚΙΝ.ΑΛ : «Ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι»

-λήψης-3-8.jpg

Η ανανέωση είναι φυσικός νόμος για κάθε ζωντανό οργανισμό. Είναι νόμος της φύσης που εξασφαλίζει τη διαιώνιση των ειδών. Πολύ περισσότερο είναι κανόνας για τους κομματικούς οργανισμούς, όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά κυρίως τη μεγέθυνση και μακροημέρευσή τους.

Είναι γνωστή η σημασία την οποία απέδιδε στη νέα γενιά ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αλλά για να την ενεργοποιήσει, της έδωσε όραμα, έμπνευση, ιδεολογία και προοπτική.
Έτσι, την έβγαλε από την αδράνεια, από το φόβο, τον οποίο είχε επιβάλει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και την κατέστησε πρωτοπορία ενός δημοκρατικού αγώνα, του Ανένδοτου Αγώνα ο οποίος τελικά, απέβη νικηφόρος.

Tου Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Ορθώς η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ, η κα Γεννηματά, έχει ενστερνιστεί την ανάγκη αφύπνισης, κινητοποίησης και ειρηνικής εξέγερσης της νεολαίας. Όχι μόνο γιατί αποτελεί την αιχμή του δόρατος των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, αλλά γιατί μέσα από αυτούς τους αγώνες κατακτάται η συνείδηση του ρόλου της, καθώς και η προοπτική για το μέλλον της.

Προϋπόθεση όμως, είναι η ηγεσία να την εμπνεύσει, να την πείσει ότι ο αγώνας αυτός σηματοδοτεί γι’ αυτή τη νεολαία το καινούργιο, το καινοτόμο και το διαφορετικό. Και αυτό το καινούργιο, το καινοτόμο και το διαφορετικό δεν εκπορεύεται από συνθήματα. Εκπορεύεται από εμπνευσμένο και εκλαϊκευμένο πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο, μέσα σε ένα κοινωνικό και δημοκρατικό πλαίσιο, με εθνικές και ευρωπαϊκές προσλαμβάνουσες.

Αλλά αυτό απαιτεί τη συμμετοχή πολλών στελεχών, που θα εισφέρουν την συμβολή τους με τις γνώσεις τους και την κατάρτισή τους.

Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι, η κατά κόρον εμφάνιση στα ΜΜΕ περιορισμένου αριθμού νέων και αναμφίβολα ταλαντούχων στελεχών, δεν ωφελεί την προβολή του προγράμματος και πολύ περισσότερο δεν ωφελεί τα ίδια τα στελέχη.

Η συνεχής παρουσία τους, αφενός μεν κουράζει τον θεατή, αφετέρου δε απομυθοποιεί τα πρόσωπα και φθείρει τις επικοινωνιακές τους ικανότητες γιατί τις ρουτινιάζει στην οπτική του θεατή. Με δυο λόγια ο θεατής «μπαϊλντίζει».

Είναι συνεπώς ανάγκη και η εναλλαγή και η διεύρυνσή τους, με μεγαλύτερη γκάμα στελεχών με ηλικιακή κλιμάκωση, ώστε να ανταποκρίνονται στην αντίστοιχη ηλικιακή γκάμα των θεατών-ακροατών.

Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, δεν πρέπει, σε καμμιά περίπτωση, να απομακρύνεται από τις ιστορικές ρίζες του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της παράταξης δηλαδή που αναμόρφωσε την Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία του 20ού αιώνα.

Τόσο στο στάδιο της κοινωνικής αναγέννησης και αναδημιουργίας (περίοδος 1981-1989 και 1994-1996) με τον μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και στην εκσυγχρονιστική περίοδο, περίοδο των μεγάλων υποδομών και των μεγάλων ευρωπαϊκών κατακτήσεων (ΟΝΕ), με τον Κώστα Σημίτη.

Αποσιωπούμε αυτό το μεγάλο έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ, για το οποίο ο λαός αισθάνεται υπερήφανος, και ο οποίος διερωτάται: ΓΙΑΤΙ;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρόσφερε στο λαό πολλές ευκαιρίες, πολλές συγκινήσεις, πολλές χαρές και ελάχιστες πικρίες.

Οφείλει επίσης η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ¬-ΚΙΝ.ΑΛ να εκλαϊκεύσει στο έπακρον – δεν το κάνει αρκετά (δηλαδή συστηματικά)- τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά και τις ποινικές, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας κατά την περίοδο 2004-2009, (Κώστα Καραμανλή). Να εξηγήσει ταυτόχρονα ότι το πρώτο μνημόνιο του 2010, με τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν η μοναδική αναγκαστική λύση και ήταν αποτέλεσμα της σπάταλης εποχής Κώστα Καραμανλή και των κυβερνήσεών του.

Οφείλει ταυτόχρονα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ να αναδείξει το μέγεθος της ευθύνης (πολιτικής και ποινικής) του πρώτου εξαμήνου του 2015 (τρίτο μνημόνιο).

Όσο θα αναδεικνύονται αυτές οι ευθύνες, τόσο θα γίνεται ασήκωτο το βάρος στους ώμους του κ. Τσίπρα.

Όσο θα γίνεται συνείδηση στο λαό ότι υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, τόσο θα παραπαίει στο βηματισμό του. Όσο θα γίνεται συνείδηση ότι κυβέρνησε τη χώρα, 4 ½ ολόκληρα χρόνια, με την απάτη, την προπαγάνδα και τα fake news, τόσο θα απομακρύνονται από κοντά του οι παραπλανημένοι και εξαπατημένοι πολίτες.

Τέλος η συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσει ο λαός. Με αυτή την προσπάθεια να χειραγωγήσουν δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας την Δικαιοσύνη, έδειξαν την ολοκληρωτική τους νοοτροπία.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ, να επιστρατεύσει όλα τα όπλα της αλήθειας. Να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη, νέα, νεότερα αλλά και τα παλαιά. Τα πάντα.

«Ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι».

*Ο Παναγιώτης N. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top