.Η πλειοψηφία των Ελλήνων κατά του ΝΑΤΟ – ”Μας ανήκουν εδάφη γειτονικών χωρών”

nato-1.jpg

Οι Έλληνες για πρώτη φορά δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ. Οι κριτικές για την Συμμαχία μάλιστα είναι οι χειρότερες και το αξιοσημείωτο είναι στο ότι δεν ”ψηφίζουν” κατά οι αριστεροί, αλλά πολίτες από όλα τα ιδεολογικά ”φάσματα” και αυτό έχει την σημασία του.  

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 53% των πολιτών σε 16 χώρες- μέλη έχουν θετική εικόνα για τη Συμμαχία και μόνο το 27% αρνητική. Ωστόσο, οι απόψεις σε διάφορα ζητήματα ποικίλλουν- ειδικά όσον αφορά στις υποχρεώσεις περί συλλογικής άμυνας που προκύπτουν από το Άρθρο 5, βάσει του οποίου επίθεση εναντίον μιας χώρας- μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων.

Τα ποσοστά αυτών που έχουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ στις χώρες- μέλη του ποικίλλουν, από ένα 82% στην Πολωνία (το υψηλότερο ποσοστό) μέχρι το 21% στην Τουρκία (το χαμηλότερο, με το 55% των Τούρκων να εκφράζουν αρνητική γνώμη για τη Συμμαχία), και την Ελλάδα να βρίσκεται επίσης στις χαμηλότερες θέσεις, με 37% (το 51% των Ελλήνων έχουν αρνητική άποψη για το ΝΑΤΟ). Οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται περίπου στη μέση, με 52% και 57% αντίστοιχα. Επίσης, σε χώρες που δεν είναι μέλη, η Σουηδία και η Ουκρανία βλέπουν θετικά τη Συμμαχία, με 63% και 53% αντίστοιχα, ωστόσο στη Ρωσία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16% (κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη). 

Τα ποσοστά βέβαια είναι λογικά. Από την στιγμή που η Συμμαχία κάνει τα ”στραβά” μάτισ στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει δυσφορία.      

Όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά το ελληνικό FIR και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απλά λέει ”βρείτε τα”, τότε είναι φυσιολογικό οι Έλληνες να τους ”γυρίζουν την πλάτη”.    

 Πενταποσταγμα

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top