Αίφνης τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα πυκνώνουν. Ο ουρανός γίνεται βαρύς, σκοτεινός

koritsia_ston_ilio.jpg

Αίφνης τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα πυκνώνουν. Ο ουρανός γίνεται βαρύς, σκοτεινός. Οι απειλές αυξάνονται: Mεταναστευτικό, Ερντογάν και τώρα ήρθε η σειρά του Coronovirus να επιτεθεί στον ελληνικό τουρισμό. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανησυχούν, το ίδιο και οι ξενοδόχοι.

Aπό την Ιόλη Πιερίδη

Από τη Σαντορίνη, το αγαπημένο νησί των Κινέζων τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση που θα μπορούσε να εκτιναχθεί ακόμη και στο 90% σε σχέση με το 2018. Εάν πατώσει και ο τουρισμός θα βρεθούμε με κομμένη ανάσα μπρος σε νέα μνημόνια και μάλιστα χωρίς δανεικά.

Κι όλα αυτά καθώς την 1η Μαίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση τώρα αντί να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μείωση των φορολογικών συντελεστών τρώει από τα έτοιμα της φορολεηλασίας του ΣΎΡΙΖΑ, άτολμη να ακουμπήσει το πελατειακό κράτος. Ηδη οι Κινέζοι έχουν σταματήσει να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας. Μόνο το 5% των αγοραστών είναι Κινέζοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κουρδιστού Πορτοκαλιού.

Συγκυρίες σαν κι αυτή απαιτούν καπετάνιους με πυγμή, με φαντασία, με όραμα και όχι άτολμους διαχειριστές.

Επαναλαμβάνουμε σ΄αυτό το σημείο τις διδαχές ενός σοφού ανδρός με την ελπίδα ότι θα αφυπνίσουμε λαό και κυβερνώντες.

Tο μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις και σε αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά. Λέω στον ελληνικό λαό ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά αν λάβετε τα αναγκαία μέτρα μπορείτε σύντομα να θεραπεύσετε την οικονομία σας».

Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, δήλωνε τα παραπάνω μιλώντας στον Άγγελο Αθανασόπουλο για το ΒΗΜΑ.

Σήμερα Φεβρουάριος του 2020, μόλις 8 χρόνια μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ήδη πολεμούν στη Συρία και τη Λιβύη, απειλούν την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση εάν δεν ενδώσουμε απόλυτα στις διεκδικήσεις-ορέξεις τους.

Ο Ερντογάν έχοντας χτίσει στενή συνεργασία με τη Μέρκελ και τον Τραμπ αισθάνεται πανίσχυρος.

Την ίδια στιγμή έχουμε εικόνα κατάρρευσης στον ελληνικό τουρισμό ενόψει ενός “σκοτεινού” καλοκαιριού.

Στη Σαντορίνη, ένα από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά νησιά η πτώση αγγίζει το 90%!

Ένας λαός που έχει επαναπαυθεί στον ρόλο του ρεντρούμη και του ξύστη των καφενείων είναι λογικό να πάθει φοβερή ήττα εάν χάσει και τα έσοδα από τον τουρισμό. Πουλάμε το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο και τα κονομήσαμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο στη ζωή μας. Α, και να παίρνουμε δάνεια (σαν κράτος και πολίτες) πριν ακόμη την επανάσταση του ’21. Πριν γίνουμε κράτος παίρναμε δάνεια. Αργότερα, στη μεταπολίτευση θα παίρναμε τα πακέτα της ΕΟΚ, τα ΜΟΠ και πάει λέγοντας.

Έτσι ζούσε αυτός, ο αούα, λαός με φόντο το πελατειακό κράτος των κοτζαμπάσηδων και της διαπλοκής. Και να που φτάσαμε.

Όταν οι Ισραηλινοί έστηναν νεοφυείς επιχειρήσεις εμείς παίζαμε πρέφα στους καφενέδες και περιμέναμε τις τουρίστριες στη Ρόδο. Τώρα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες εγχώριες startups o Mπελμοντό Βρούτσης ψάχνει τρόπο να βάλει ασφαλιστικές εισφορές και στους εταίρους των ΙΚΕ για να μπορεί να συντηρεί τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ του Δημοσίου, από την ΕΡΤ και τη ΔΕΗ έως τα ΕΛΤΑ, την ΕΒΟ και πάει λέγοντας.

Ενώ στον Ισραηλινό στρατό υπηρετούν από το 1948 οι γυναίκες οι δικές μας προσπαθούν να πάρουν μέρος σε ριάλιτυ και τηλεπαιγνίδια.

Το κράτος των ρεντρούμηδων καταρρέει.

Δεν πρόκειται για δική μας αυθαίρετη εκτίμηση αλλά για αποκάλυψη που κάνει στο Capital.gr και στη Βίκυ Κουρλιμπίνη ο κ. Δημήτρης Λιγνός, πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις των Γρηγόρης Τάσιου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων)  και Αλέξανδρου Βασιλικού (Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

Το πλήγμα για το νησί, που στηρίζει μεγάλο μέρος των αφίξεων και της τουριστικής οικονομίας στην κινεζική αγορά, είναι μεγάλο, με την πορεία της φετινής σεζόν να τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. Σημειώνεται πως στο νησί έρχονται χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες κάθε χρόνο, είτε αεροπορικώς είτε με πακέτα κρουαζιέρας, για να φωτογραφηθούν με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Οία ή για να τελέσουν το γάμο τους. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί ραγδαία στο νησί την τελευταία πενταετία.

Όπως προσθέτει επίσης ο κ. Λιγνός, όσες κρατήσεις έγιναν από Κινέζους έχουν ακυρωθεί, ενώ τον τελευταίο μήνα, ήδη από την αρχή της εξάπλωσης της νόσου, δεν υπάρχει κινητικότητα ούτε από άλλες σημαντικές αγορές για τον Τουρισμό του νησιού, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί τουρίστες από άλλες χώρες ρωτούν αν στο ξενοδοχείο που θέλουν να μείνουν υπάρχουν κρατήσεις από Κινέζους.

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Μεγάλες επιπτώσεις σε ξενοδοχεία συγκεκριμένων περιοχών

“Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες που παραδοσιακά αναφέρονται στη “χαμηλή περίοδο” των αφίξεων Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Όμως μετά τις εξελίξεις με την Air China, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ακυρώσεις και αναστολή δρομολογίων κατά την περίοδο που η κίνηση αυξάνεται –όπως είναι, π.χ., ο Μάρτιος–, η μείωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν οι ακυρώσεις πτήσεων συνεχιστούν, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό μας και τα ξενοδοχεία αναμένεται φέτος να είναι μεγάλες, ενώ πιθανές πιο δυσάρεστες εξελίξεις θα μπορούσαν ακόμα και να μηδενίσουν τις αφίξεις από τη χώρα αυτή. Οι ακυρώσεις έχουν αναφορά κυρίως στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές (Δελφοί, Μετέωρα, Ναύπλιο), όπως και τη Σαντορίνη.

Αν αναλογιστούμε ότι πριν από τρία χρόνια είχαμε συνολικά 50.000 αφίξεις Κινέζων επισκεπτών και ότι οι εκτιμήσεις για φέτος (με τις επιπλέον απευθείας πτήσεις που είχαν δρομολογηθεί) έλεγαν ότι θα ξεπεράσουμε τις 150.000 με 180.000, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η τάση για το “άνοιγμα” της κινεζικής αγοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού και, σήμερα που μιλάμε, είναι αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και το μέσο έσοδο για τουρίστες που έρχονται από τις χώρες εκτός Σένγκεν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, και σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η χρονιά βαδίζει στα ίδια νούμερα με το 2019. Η βρετανική αγορά, παρά το Brexit, δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, η γερμανική ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά, ενώ οι τουριστικές ροές από άλλες εθνικότητες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα”.

Αλέξανδρος Βασιλικός

Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Δυσάρεστη εξέλιξη η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης

“Η εξάπλωση του κοροναϊού είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας. Με τη λογική αυτή, στις επιπτώσεις του συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας. Δεν αποτελεί όμως λόγο ανησυχίας, αλλά εγρήγορσης κι ετοιμότητας. Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός για τους ταξιδιώτες που την επιλέγουν. Το ΞΕΕ ζήτησε ήδη από τον προηγούμενο μήνα και έλαβε άμεσα από τον ΕΟΔΥ ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αναλυτικές οδηγίες που στάλθηκαν απευθείας σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας.

Οι ακυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως και οι προσωρινές ακυρώσεις πτήσεων της Air China για συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον Μάρτιο, είναι ασφαλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη, που επιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένους προορισμούς, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Ωστόσο, σε επίπεδο χώρας, ο όγκος αυτών των ακυρώσεων δεν είναι ακόμη τέτοιος που να εμπνέει ανησυχία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού και κάθε αρμόδιο φορέα. Προς το παρόν το σημαντικό είναι τα μέτρα πρόληψης να είναι γνωστά σε όλους και να εφαρμόζονται σχολαστικά”.

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top