12 συμβουλές για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας

1.jpg

Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της Δημόσιας Υγείας, τονίζει ο Καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο …
Facebook. Επικαλούμενος το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ο Καθηγητής προτείνει τα εξής:

1. Μάθετε από τώρα πού θα βρείτε τοπικές πληροφορίες, όπως τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ και των τοπικών Νοσοκομείων αναφοράς.

2. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα του νέου ιού και για τα επόμενα βήματα εάν έχετε τα συμπτώματα.

3. Μείνετε στο σπίτι σας εάν είστε άρρωστοι.

4. Υπενθυμίζω, καλέστε τηλεφωνικά τον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας προτού τον επισκεφθείτε.

5. Περιορίστε τις κινήσεις σας στην κοινότητα που ζείτε.

6. Περιορίστε τις επισκέψεις και τους επισκέπτες.

7. Ενημερωθείτε για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο** και τα οποία είναι πιο ευπαθή στο νέο ιό.

8. Εφαρμόστε τα βήματα για την πρόληψη της ασθένειας, όπως π.χ. παραμονή στο σπίτι όταν είμαι άρρωστος, συχνό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμός επιφανειών που αγγίζω συχνά καθημερινά.

9. Προετοιμάστε το οικογενειακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση ασθένειας στο σπίτι σας ή για την περίπτωση διακοπής καθημερινών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα που ζείτε.

10. Προμηθευτείτε συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τις δυνατότητες κατ’ οίκον διανομής.

11. Καθορίστε και επιβεβαιώστε τους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.

12. Ενημερωθείτε, καθορίστε και επιβεβαιώστε τη δυνατότητα για τηλεργασία, για την παιδική μέριμνα, και το πως θα γίνει ομαλότερη η οικογενειακή προσαρμογή σε αλλαγές και ακυρώσεις δραστηριοτήτων στους κοινούς η στους χώρους εργασίας των μελών της οικογένειας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του νέου ιού κυμαίνονταν από ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρά. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 – 14 ημέρες μετά την έκθεση: Πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.

**Ομάδες υψηλότερου κινδύνου είναι οι ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

iatronet.gr

«The New Daily Mail» 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top