ΕΚΤΑΚΤΟ>Από το πρωί του Σαββάτου πλήθη Ελλήνων δίνουν μάχη με τα ράφια των super market

Tastings_Page_Gallery_-_8_1-1024x576-1.jpg

Το πρωί του Σαββάτου 14 Μαρτίου 2020, με του που άνοιξαν οι πύλες των super market πεινασμένα αλλά και γενναία πλήθη συμπολιτών μας έχουν εισβάλει και δίνουν μάχη με τα ράφια.Ωρα 9>15′ το πρωί στον Σκλαβενίτη της Νέας Χαλκηδόνας. Δεν υπάρχει χώρος να παρκάρεις ούτε στους γύρω δρόμους. Άδεια ράφια. Ουρές 10 τουλάχιστων καροτσιών σε κάθε ταμείο γι΄αυτούς που πήραν και τα τελευταία προιόντα! Η ίδια εικόνα σε όλα σχεδόν τα super market της Αθήνας. Δηλαδή κλείσαμε τις καφετέριες για να κολλήσουμε τον Coronavirus της Σούλας και του Μπάμπη στα super market.  O πολύς Ευαγγελάτος κάνει τους πολίτες ακόμη πιο οξυδερκείς-για να μην χρησιμοποιήσουμε την συνηθισμένη γι΄αυτές τις περιπτώσεις έκφραση.

Σύμφωνα με είδηση που ανέβηκε στο ΑΠΕ το Σάββατο 14 Μαρτίου 20120 πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό – δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα – τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν ‘Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης μιας επιδημίας εξαρτιέται από δύο πράγματα: πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο. Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται σύντομο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη επέκταση των κρουσμάτων και στη δυσκολία ανάσχεσης τους.

«Ο ιός Έμπολα, με χρόνο αρκετών εβδομάδων ανάμεσα σε διαδοχικά περιστατικά, είναι πολύ πιο εύκολος στην αντιμετώπιση του από ό,τι η γρίπη με διάστημα μόνο λίγων ημερών στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα και επιθετικά για να ανακόψουμε την αναδυόμενη απειλή του», δήλωσε η δρ Μέγιερς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 450 περιστατικά λοίμωξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρήκαν σαφείς ενδείξεις πως οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό (η λεγόμενη προσυμπτωματική μετάδοση). Όπως εκτιμούν, περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις Covid-19 προέρχονται από ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό, αλλά οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι ακόμη.

«Αυτό φαίνεται να δικαιολογεί τη λήψη εκτεταμένων μέτρων ελέγχου, όπως απομόνωση, καραντίνα, κλείσιμο σχολείων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ματαίωση όλων των μαζικών συναθροίσεων», δήλωσε η Μέγιερς και επεσήμανε ότι «η ασυμπτωματική μετάδοση σίγουρα κάνει τον περιορισμό της νόσου πιο δύσκολο». «Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνονται από περιστατικά σιωπηλής μετάδοσης και τα αυξανόμενα κρούσματα σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Αυτό μας λέει πως το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 απαιτεί ακραία μέτρα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από σε 2. Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας αναμένεται σε λίγη ώρα.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, πέντε ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, ενώ 47 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, όπως σημείωσε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, τα 36 είναι υπό διερεύνηση, ενώ τα 11 είναι “ορφανά” (δηλαδή δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης), εκ των οποίων τα 9 βρίσκονται στην Αττική.

Παράλληλα, έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.700 άτομα, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περισσότεροι από 1.000.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστορια 3 

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top