Λαική Συσπείρωση : Τραγικές οι συνθήκες στην δομή φιλοξενίας στο Κλειδι

90442008_856902021450649_3491711405516652544_n.jpg

Στις  1/4/2020 η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρία Ιωαννίδου, επισκέφτηκε στην κλειστή δομή στην θέση Κλειδί, που βρίσκεται στον Δήμο Σιντικής.   Είναι λίγο να χρησιμοποιηθεί η λέξη «απανθρωπιά» και να περιγράψουμε το πώς ζουν  και επιβιώνουν οι πρόσφυγες εκεί. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση με ένα υποτυπώδες στρώμα ώστε να μην κάθονται ή κοιμούνται στο  έδαφος. Να σημειώσουμε δε ότι το τελευταίο τετραήμερο στην Περιφερική Ενότητα Σερρών βρέχει συνεχώς  με αποτέλεσμα όλη η περιοχή στην θέση Κλειδί να έχει γεμίσει με λάσπες, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Σιντικής είχε και χιονόπτωση.

Από την πρώτη στιγμή, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σιντικής ήταν ενάντια στην δημιουργία της δομής  και τόνιζε ότι η συγκεκριμένη δομή είναι ακατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και επικίνδυνη για την υγεία τους.  Επίσης ανάμεσα στου 597 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην δομή, υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά, ηλικίας μέχρι 16 χρονών αλλά και μωρομάνες, έγκυες γυναίκες.

Τη στιγμή που όλη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα έκτακτα μέτρα του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού, η  κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες διαδικασίες για να δημιουργηθούν νέα κέντρα-φυλακές (όπως της Σιντικής) στα νησιά του Β. Αιγαίου. Φαίνεται πως η αστική τάξη είναι αποφασισμένη να προωθήσει τα σχέδιά της «βρέξει-  χιονίσει».

Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις τόσο με τη στάση που κρατάει η Κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού συνεχίζοντας να υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, όσο και τα μέτρα που δεν λαμβάνει για την προστασία των ανθρώπων που είναι σε κάθε δομή.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Να μην σωπάσει κανείς. Τώρα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να δείξει την αλληλεγγύη της  μέσα από συλλόγους και σωματεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες – μετανάστες. Έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν τις βόμβες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να ζήσουν τραγικές στιγμές στην Ελλάδα και τον ακριτικό Δήμο μας.  Αυτή η δομή-φυλακή να μην αφήσουμε να γίνει τάφος κανενός.

Απαιτούμε τώρα

·         Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων & μεταναστών από τη φυλακή αυτή ιεραρχώντας στις  ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

·         Να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους.

·         Δημιουργία ιατρείου, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλη τη δομή. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

·         Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

·         Να υπάρχει  πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς. 

·         Να στηριχθεί άμεσα το Νοσοκομείο  και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου με προσωπικό και εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

·         Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top