Σέρρες : Η επόμενη μέρα και η αναγκαιότητα στήριξης του Αγροτικού κόσμου

-λήψης-1-8.jpg

Μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση στην οποία βρέθηκε η παγκόσμια κοινότητα είναι βέβαιο ότι ο βασικός τομέας πέραν του τομέα της Δημόσια Υγείας είναι ο τομέας της πρωτογενούς Αγροτικής παραγωγής. Είναι ο τομέας ο οποίος θα πρωταγωνιστεί όταν θα κληθούμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες μετρώντας τις πληγές μας στο τέλος αυτού του «πολέμου».

Ως χώρα είναι βέβαιο ότι με ευθύνες του παρελθόντος είμαστε εντελώς αποδιοργανωμένοι στον Αγροτικό τομέα και ανέτοιμοι για σοβαρή αντιμετώπιση της πρόκλησης που θα βρούμε μπροστά μας.

Ως Νομός Σερρών διαθέτουμε έναν παραγωγικό κάμπο και οι Αγρότες μας αποτελούν την οικονομική ραχοκοκαλιά του. Ο αγροτικός κόσμος μόνιμα ξεχασμένος μέσα στα διαρθρωτικά προβλήματα, τους ερασιτεχνισμούς της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τα κελεύσματα της Ε.Ε. και τις ορέξεις του τραπεζικού τομέα και της ελεύθερης αγοράς.

Η καλλιεργητική χρονιά αρχίζει ΤΩΡΑ. Ήδη είμαστε ημερολογιακά πίσω και σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση κυριαρχεί η άρνηση και ο φόβος.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις εκτός της σημαντικής βοήθειας στα σιτηρά έφερε  προβλήματα τα οποία περισσεύουν σχεδόν σε όλους τους Δήμους του Νομού χωρίς να αντιμετωπίζονται από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι πληγέντες αγρότες μόνοι πάλεψαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επιλογής καλλιέργειας αφού η μέχρι τώρα πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη και μόνοι θα επιλέξουν μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον με δυσοίωνες προβλέψεις.

Είναι ιστορικά και οικονομικά δεδομένο ότι στη δύσκολη συγκυρία που θα αντιμετωπίσουμε ο πρωτογενής τομέας και δει ο Αγροτικός θα παίξει τον βασικότερο ρόλο στην επανασύνταξη της χώρας και της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς η Αγροτιά έχει ανάγκη το κράτος και το κράτος την Αγροτιά για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε  όλοι χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.

Η Κυβέρνηση, τα κόμματα, η Περιφέρεια και οι Δήμοι οφείλουμε να ενσκήψουμε στα προβλήματα της Αγροτιάς με σύνεση και συλλογικότητα.

Να δούμε γιατί από τα 15 και πλέον δις  ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως κόστος μέτρων μόνο τα 150 εκ. ευρώ διατέθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ένα μέτρο στήριξης κι ούτε κανείς γνωρίζει πώς θα διατεθούν;

Να δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάταξης της εγχώριας Αγροτικής παραγωγής, στήριξης των επενδύσεων και ελαφρύνσεων (δανείων, εισφορών, φόρων) στον Αγροτικό τομέα ΤΩΡΑ που οι Αγρότες το έχουν ανάγκη.

Να δούμε γιατί ξαναπλημμυρίσαμε και δεν λήφθηκε κανένα προληπτικό μέτρο παρόλο που το είχαμε ξαναπάθει πριν μερικά χρόνια;

Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα γιατί αυτό προέχει πέραν της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι βέβαιο ότι το αύριο είναι πολύ κοντά και μέσα από οργανωμένες πολιτικές θα ανταπεξέλθουμε.

Οι κυβερνητικοί Βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δουν την δύσκολη πραγματικότητα με την λογική της ευθύνης και να αφήσουν στην άκρη τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς.

Η Περιφέρεια να καταγράψει τα προβλήματα και να βρει λύσεις ως αρωγός των πολιτών.

Η πρόσφατη εντολή του Σερραϊκού λαού, τους έδωσε  υψηλότατα ποσοστά τα οποία τους φέρνουν μπροστά στις ευθύνες τους για το αύριο. Ας τις αναλάβουν με γνώμονα την προστασία και το μέλλον των πολιτών.

Όλοι μας, ως ενασχολούμενοι με τα κοινά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι πρέπει να είμαστε εδώ να στηρίξουμε κάθε κοινή προσπάθεια και να βάλουμε πλάτη σε ότι χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας.

Αναστάσιος Λασπάς 

Πρώην υποψήφιος βουλευτής Σύριζα Σερρών 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top