Σέρρες : Στην οδό Βενιζέλου με 80 και 90 . . . !

-1.png

Εντυπωσιάστηκα, όταν πριν από λίγες ημέρες διάβασα άρθρο στην έγκριτη εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας «Η Καθημερινή» να αναφέρεται στο πόσο η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτι επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά και νοοτροπία. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα γινόταν εκτενής λόγος και στο γεγονός ότι έχει (και επισήμως) παρατηρηθεί ότι ο αναγκαστικός περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους, οδηγεί σε ακραίες… οδικές συμπεριφορές. Κατέληγε, λοιπόν, το εν λόγω δημοσίευμα στο συμπέρασμα ότι όσο λιγότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους τόσο περιορίζεται η εγρήγορση των χρηστών του δρόμου.

Προβληματίστηκα και μπήκα σε λογής-λογής σκέψεις. Μάλιστα, το ίδιο απόγευμα κατά την ωριαία «ατομική άσκηση» είχα στο μυαλό μου αυτό ακριβώς το πράγμα. Το «contrast», την «αντίθεση» στις εικόνες που αντίκριζα κατά τον περίπατό μου σε κεντρικούς και λιγότερο κεντρικούς δρόμους της πόλης των Σερρών. Από τη μία πλευρά, οι άδειοι δρόμοι και η γενική ερημοποίηση και από την άλλη πλευρά τα ελάχιστα αυτοκίνητα που κινούνταν στις αρτηρίες της πόλης με μάλλον υψηλές (αν όχι ιλιγγιώδεις) ταχύτητες.

Προβληματίστηκα και πάλι. Άραγε, γιατί να τρέχουν με 70 και 80 χλμ/ώρα στη Βενιζέλου και την Μεραρχίας, όταν πριν από 30 περίπου ημέρες και στο ίδιο σημείο ο ταχύτητες δεν ξεπερνούσαν τα 40 χλμ/ώρα;  Φάρδυνε ξαφνικά ο δρόμος, μήπως φωτίστηκε καλύτερα η πόλη, άραγε βελτιώθηκαν αίφνης τα αμάξια όλων αυτών των οδηγών ή μήπως πάλι συνέβη κάτι άλλο;  Ίσως πάλι αυτοί οι ελάχιστοι που κυκλοφορούσαν εποχούμενοι να είχαν ένα άλλοθι και παρά το γενικό απαγορευτικό του κορονοϊού να είχαν «κατεπείγουσες δουλειές και ανάγκες» και άρα να δικαιολογούνταν που βιάζονταν. Προφανώς κι όχι, προφανώς και δεν ίσχυε κάτι τέτοιο !

Οι συγκοινωνιολόγοι και οι ψυχολόγοι έχουν τελικώς πολύ δίκιο και το περιγράφουν πολύ εύγλωττα. Δίνουν  μία απολύτως πειστικότατη εξήγηση, που εμένα προσωπικά και με καλύπτει και πέραν όλων των άλλων με κάνει να αρχίζω να παρατηρώ πιο προσεκτικά το βλέμμα και την όλη στάση και συμπεριφορά των οδηγών που συναντώ τυχαία στο διάβα μου: «Η οδική μας συμπεριφορά επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία. Και όταν βλέπεις ότι έχεις να «αναμετρηθείς» με λιγότερους οδηγούς στον δρόμο, τόσο πιο… «ανέμελη» γίνεται η οδήγηση. Αποτέλεσμα είναι τα ατυχήματα που σημειώνονται στους δρόμους να είναι πολύ πιο επικίνδυνα, καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλότερες», αυτό λένε κατηγορηματικά οι επαΐοντες.

Καλώ όλους κι όλες να παραμείνουν ψύχραιμοι κατά την οδήγησή τους και να αποφύγουν τυχόν «ξεθαρρέματα» πίσω από το τιμόνι. Να αρκούνται στην απλή μετακίνηση οδηγώντας με τη δέουσα σύνεση και προσοχή και να αγνοούν την παράμετρο των «άδειων από αμάξια δρόμων». Και κάτι ακόμη πολύ σπουδαίο: Με την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων να παραμένει κλειστή, όλοι όσοι πεζοπορούμε (ή ποδηλατούμε) εδώ και πολλά χρόνια, υποχρεωθήκαμε χωρίς τη θέλησή μας να ασκούμεθα στα τσιμέντα και στην άσφαλτο μέσα στον ιστό της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είμαστε «ευάλωτοι χρήστες του δρόμου» και οποιαδήποτε εμπλοκή σε συμβάν με οδηγούς αυτοκινήτων ή άλλων τροχοφόρων που «γκαζώνουν» θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Καλό Πάσχα-Καλή Ανάσταση. ΥΓΕΙΑ-ΤΥΧΗ-ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος(Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top