Εμπορικός Σύλλογος Σερρών : Το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των καταστημάτων

10294498_1400666620216792_8285328753377749257_n.jpg

Η νέα πραγματικότητα που «φτιάχνει» ο κορονοϊός, η κανονικότητα που θα ζούμε από τις 4 Μαΐου όταν αίρονται τα μέτρα περιορισμού περιλαμβάνει πολλούς κανόνες. Ο κυριότερος είναι η μάσκα. Ακολουθεί το αντισηπτικό. Και κυρίως, οι αποστάσεις…

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη ζωή μας από τις 4 Μαΐου. Η νέα πραγματικότητα, η νέα κανονικότητα στην οποία μας οδηγεί ο κορονοϊός, δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη ζωή πριν τον… Μάρτιο του 2020. Πριν ο κορονοϊός μπει για τα καλά στη ζωή μας, κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις και κλείσει κι εμάς για σπίτια μας για περισσότερο από έναν μήνα.
Το σχέδιο «γέφυρα», όπως το ονόμασε η κυβέρνηση, θα αξιολογείται συνεχώς, ακόμη και καθημερινά, έχει τέσσερις ημερομηνίες ορόσημα και περιλαμβάνει όλους τους κανόνες που θα μπουν στη ζωή μας από τις 4 Μαΐου, όταν θα γίνει το πρώτο βήμα για την έξοδο από την καραντίνα. Κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά. Γιατί αν τον κανόνα να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν τον τηρούμε, θα πληρώνουμε πρόστιμο 150 ευρώ…

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τελειώνει από τις 4 Μαΐου. Καταργείται το 13033, τα sms για να βγουμε από το σπίτι, οι βεβαιώσεις μετακίνησης. Τα Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 αποτελούν παρελθόν. Βέβαια, έως τα μέσα Μαΐου δεν θα μπορούμε να αλλάζουμε νομό. Στα ΜΜΜ θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα, όσοι πηγαινοέρχονται στη δουλειά και τις ώρες αιχμής αλλά καλό θα ήταν, συνέστησε η κυβέρνηση, να παίρνουμε το ΙΧ. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει δακτύλιος.

Points…

Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα

Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.

Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.

Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς πάντα με μέτρα ασφαλείας.

Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές.

Τι ανοίγει τις 4 Μαΐου

Πρώτη ημερομηνία ορόσημο η 4η Μαΐου. Τότε θα ανοίξουν οι πρώτες επιχειρήσεις και θα επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ. Ανοίγουν:

βιβλιοπωλεία,

κομμωτήρια

κουρεία

κέντρα αισθητικής

ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού)

καταστήματα οπτικών,

καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,

καταστήματα πώλησης φυτών,

καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών.

Click4more: Τραπεζάκια έξω και παρέες μέχρι 4 άτομα – Έτσι θα λειτουργήσουν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια

Τα μαγαζιά θα ανοίξουν με κανόνες. Όπως η χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους, η απόσταση δυο μέτρων, γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής
Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως

έως 20 τ.μ. 4 άτομα

από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και

άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Click4more: «Μπούγιο»… τέλος στα καταστήματα – Τόσοι πελάτες θα πρέπει να μπαίνουν και νέα ωράρια – Αναλυτικά όλες οι αλλαγές (video)

Κυρίως, όμως, επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στις τάξεις τους. Ανοίγουν επίσης τα φροντιστήρια.

18 Μαΐου

Επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Click4more: Με μάσκα η νέα πραγματικότητα στη ζωή μας – Πού είναι υποχρεωτική

Την ίδια μέρα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Α και Β Λυκείου και του Γυμνασίου και να ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με ισχυρύ σύσταση για τηλεκπαίδευση.

1η Ιουνίου

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.
Κι εδώ υπάρχουν κανόνες:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και εργαζόμενους

Γάντια για τους εργαζόμενους

Εξυπηρέτηση αλλά όχι σε καθήμενους

Ισχύουν κι εδώ οι κανόνες για τις αποστάσεις και τα πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται στο χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Σε κάθε εμπορικό κέντρο θα μπορεί να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά.
Κι εδώ το ωράριο ξεκινά τις 10:00 και μπορεί να είναι διευρυμένο.
Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ που θα ανοίξουν με τραπέζια έξω οι κανόνες είναι:

Τέσσερα άτομα ανά τραπέζι με απόσταση 2 μέτρων

Χρήση γαντιών και μάσκας για προσωπικό και πελάτες

Χρήση αντισηπτικού

Μη χρήση ασανσέρ. Στις περιπτώσεις ανάγκης, χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων. Αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ασανσέρ.

Μετά τον Ιούνιο

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο ξανανοίγουν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ. απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top