Ένα θερμό καλοκαίρι για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Operation-Irini-–-EU-einigt-sich-auf-Mission-zur-Überwachung-des-Waffenembargos-in-Libyen-e1585549058392-1024x639-1.jpg

Μυστική έκθεση της Frontex που διέρρευσε σε γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζει πως μόλις  χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση Ειρήνη για το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της χώρας μας.

Γράφει ο Στρατηγός

Οπως όλα δείχνουν αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην έκθεση της Frontex προστίθεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο μέτωπο της Λιβύης οι εξαρχής διαφαινόμενες αδυναμίες της επιχείρησης Ειρήνη, ώθησαν την Γαλλία να λάβει διαφορετικά μέτρα για την παρακολούθηση τουρκικών πλοίων που κατευθύνονται προς την Λιβύη.

Σύμφωνα με γαλλική ιστοσελίδα, η Γαλλία, χωρίς να περιμένει την επιχείρηση Ειρήνη, έχει εμπλέξει ιδιωτική εταιρεία στις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για την εταιρεία CAE Aviation, η οποία έχει ξεκινήσει τις παρακολουθήσεις (1).

Φαίνεται ότι η γαλλική κίνηση έχει γίνει από τα μέσα Απριλίου και με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν φαίνεται να οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά τις δομικές αδυναμίες της επιχείρησης Ειρήνη και ο δεύτερος αφορά ενδεχόμενη αδυναμία της Γαλλίας να καλύψει την συμμετοχή της, λόγω του κορωνοϊού που έχει πλήξει τον γαλλικό στόλο (2).

Η CAE Aviation είναι συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, και συγκεκριμένα της DGRE.

Η συμβολή της στον εμφύλιο της Λιβύης εντοπίζεται το 2018, όταν στις μάχες για την ανακατάληψη της πόλης Ντέρνα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν λάβει σημαντική βοήθεια από την Γαλλία, με την μορφή εναέριας αναγνώρισης που πραγματοποιούνταν από αεροσκάφη της CAE Aviation (3).

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Φαγέζ αλ Σαράζ, με επιστολή του στις 23 Απριλίου που απευθύνονταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε την επιχείρηση Ειρήνη ως μονομερή.

Αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης Ειρήνη, στο βαθμό που η ΕΕ δεν μπορεί να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες στρατιωτικές προϋποθέσεις υλοποίησης της.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι στα όργανα της ΕΕ υπάρχουν φωνές που θεωρούν την επιχείρηση Ειρήνη ως μονομερή και ότι η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων θα πρέπει να κινηθεί και προς την κατεύθυνση των χερσαίων συνόρων της Λιβύης, από τα οποία διέρχεται η βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Η Ελλάδα η οποία πόνταρε σε αυτή την επιχείρηση και υποχώρησε στο θέμα της ηγεσίας της ναυτικής δύναμης, καθώς και στο θέμα του πρώτου λιμένα αποβίβασης τυχόν περισυλλεγμένων ναυαγών, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Από την άλλη πλευρά, η επιμονή της Γαλλίας να υλοποιήσει την επιχείρηση, έστω και με την χρήση πλάγιων μέσων, μπορεί να είναι ενδεικτική ότι το Παρίσι εξακολουθεί να πιέζει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για την έκβαση του εμφυλίου της Λιβύης.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top