ΔΕΥΑ Σερρών : Με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας νερού και περιβάλλοντος στους πολίτες

-λήψης-3-1.jpg

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) εορτάζεται κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, καταδεικνύοντας την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, στην οποία υπάρχουν…

Αξίζει να αναλογιστούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, τα θαλάσσια φυτά παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του οξυγόνου της ατμόσφαιρας μας και ένα ώριμο δέντρο καθαρίζει τον αέρα μας, απορροφώντας 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, απελευθερώνοντας οξυγόνο σε αντάλλαγμα.

Αν και η φύση μας ωφελεί ποικιλοτρόπως η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να την «πληγώνει», πολλές φορές ανεπανόρθωτα, καθιστώντας αδήριτη ανάγκη την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του πιεστικού περιβαλλοντικού ζητήματος.

Η ΔΕΥΑΣ από την ίδρυσή της παραμένει ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα του περιβάλλοντος, επικεντρώνοντας σε δράσεις και παρεμβάσεις που προάγουν την προστασία του και την αειφορία.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί έργα στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης αλλά και της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, που προσεγγίζουν τα 200.000.000 ευρώ και εγγυώνται την αδιάλειπτη παροχή άφθονου και καθαρού νερού αλλά και την υψηλή ποιότητα ζωής των Σερραίων δημοτών.

Έργο ορόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων αποτελεί το Διυλιστήριο Νερού, που πρόσφατα θεμελιώθηκε, στην περιοχή που Αγίου Ιωάννη, προϋπολογισμού 5.885.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία παρέμβαση με σημαντικά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη, καθώς η αδρανοποίηση πέντε γεωτρήσεων, για μεγάλη περίοδο στο διάστημα ενός έτους, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, θα εξοικονομούνται σημαντικά μεγέθη ενέργειας, καθιστώντας το έργο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑΣ υλοποιεί έργα ύψους 21.000.000 ευρώ, δημιουργώντας νέες υποδομές ή βελτιώνοντας υφιστάμενες, στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Βελτιώνεται η διαχείριση των υδατικών πόρων και κατασκευάζονται σταθμοί τηελεελέγχου στις τοπικές κοινότητες του διευρυμένου δήμου μας.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΣ διαθέτει ώριμες προτάσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή του βιολογικού καθαρισμού, με τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου και ηλιακής ξήρανσης, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά θα αξιοποιούνται τα υγρά απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Στους στόχους της συγκαταλέγεται η καλλιέργεια κουλτούρας νερού και περιβάλλοντος στους πολίτες.

Οι υποδομές της ΔΕΥΑΣ, με την αδιάκοπη προσπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού της, αποτελούν τον θεματοφύλακα της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων στο Δήμο Σερρών.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top