Όποιος πατήσει τα ποδάρια του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε…

200430030827_FLOROS-ARXHGOS02-1024x6831-1.jpg

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος φθάνει στον χώρο της στρατιωτικής άσκησης «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ-20» στον Προφήτη Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ, της Ι ΜΠ, της USAREUR και των Βαλκανικών χωρών Αλβανίας, Βουλγαρίας, Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

Με απλά λόγια τα περί θερμού επεισοδίου ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας και ας ετοιμασθούμε για πόλεμο. Σε περίπτωση…

Ας μιλήσουμε στη γλώσσα των Ελλήνων λοιπόν.

Οπως μιλούσε ο λιγομίλητος αξιωματικός Βασίλη Γιαννόπουλος.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Οπως μίλησε σήμερα ο  αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

-Όποιος πατήσει τα ποδάρια του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε…Μπορεί να μην έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι συγκροτημένες και όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό το ξέρουν φίλοι και σύμμαχοι» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκλήθη να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» απάντησε ο στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

«Όταν θα φτάσουμε, αν θα φτάσουμε στην καθαρά στρατιωτική σύγκρουση θα είμαστε μόνοι μας πολύ πιθανό αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε βοήθεια. Κάθε προσφορά δεκτή» υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσα περιοχή μεταξύ Ροδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για «βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις».

Για απόπειρα κατάληψης ελληνικού εδάφους: «Πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε»

«Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα» είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι «έσπρωξαν» χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

«Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας» σημείωσε ο στρατηγός Φλώρος και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις».

«Κι άλλοι καταλαβαίνουν τον περίεργο ρόλο που παίζει η Τουρκία για να υπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία ενοχλεί το εθνικό συμφέρον πολλών κρατών, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, μέρους της Λιβύης, της Γαλλίας» υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος μεγαλώνει πολύ και προκαλεί, δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Η Τουρκία έχει καταλήξει να μην έχει ένα φίλο στην περιοχή, έναν…».

«Η καλύτερη μέθοδος να νικήσεις έναν πόλεμο είναι να μην πολεμάς» συνέχισε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι η «αποτροπή δουλεύει».

«Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Ερντογάν ό,τι λέει το κάνει. Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υποστήριξε: «Είναι μεγαλος ηγέτης ο Ερντογάν αλλά όλα θα κριθούν από το τι θα κάνει και πώς θα φύγει. Ακόμη και οι κεμαλιστές να έρθουν η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Θα δούμε αν θα κάνει όσα λέει και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς».

«Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί και πρόσθεσε: «Το κάναμε και προχθές, η άσκηση που έγινε δεν έγινε τυχαία».

«Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν το πρώτο πεντάλεπτο» διαβεβαίωσε ο στρατηγός Φλώρος εξηγώντας ότι «μετά το πρώτο πεντάλεπτο δεν υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να πάτησε Τούρκος» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο κατά τη διάρκεια ενίσχυσης του σταθερού φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τα χερσαία σύνορα κανενός, ούτε εμείς τα δικά τους, ούτε αυτοί τα δικά μας».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο,ο στρατηγός Φλώρος εξομολογήθηκε: «Τα βραδιά εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Αυτό ήθελαν κάποιοι. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία».

Βασίλης Γιαννόπουλος>Οταν ο Αλέξης Παπαχελάς παρουσίαζε έναν σπουδαίο Έλληνα αξιωματικό


Ο Βασίλης Γιαννόπουλος ήταν ένας εξαιρετικός αξιωματικός, ο οποίος ανήκε στη μικρή ομάδα συμπατριωτών μας που επάξια μπορούν να χαρακτηριστούν κομμάτι της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού κράτους. Ο Γιαννόπουλος είχε περάσει από καίριες θέσεις: Υπηρέτησε ως διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και διευθυντής Πληροφοριών στο ΓΕΕΘΑ. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, απεχθανόταν τα μυθεύματα που συχνά συνοδεύουν τη φήμη ανθρώπων που έχουν περάσει από ανάλογα πόστα.

Είχα την τύχη να τον συναντήσω σε ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει για την εκπομπή «Φάκελοι» με αντικείμενο την τύχη των Ελλήνων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Δεν ήταν εύκολο να τον «ξεκλειδώσει» κανείς, αλλά σιγά σιγά, με σεμνότητα και χωρίς πολλές περιστροφές, διηγήθηκε τις πολλές αποστολές που είχε οργανώσει για να βεβαιωθεί ότι δεν είχε μείνει κανένας αγνοούμενος ζωντανός. Με το ίδιο στυλ αποδόμησε, βέβαια, και όλες τις ανοησίες που είχαν κατά καιρούς δημοσιευθεί για το ίδιο θέμα. Είχα την εντύπωση από την πρώτη στιγμή ότι απέναντί μου βρισκόταν ένας έντιμος, στέρεος άνθρωπος, που ήξερε πολλά και μιλούσε λίγο.

Ο Γιαννόπουλος απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 74 ετών. Η ελληνική πολιτεία είχε, ευτυχώς, προλάβει να τον τιμήσει για την προσφορά του στην πατρίδα. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για τις επόμενες γενιές όσων θα επωμιστούν τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού κράτους. https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top