Σέρρες : Το νερό ¨¨έπνιξε ¨¨ τα έργα βιτρίνας

-12.png

Λίγα λεπτά της ώρας με έντονη βροχόπτωση ήταν ικανά να πλημμυρίσει για άλλη μια φορά ο χείμαρρος της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Γίναμε άλλη μια φορά θεατές μιας δυνατής καλοκαιρινής νεροποντής που μετέτρεψε τα ρυάκια της κοιλάδας σε ορμητικό χείμαρρο που παρέσυρε στο πέρασμά του δέντρα, κλαδιά, φερτή ύλη από τα υψώματα  της Ορεινής . Στα σημείο που υπερχείλισε εξαιτίας της ορμής του νερού, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, αυτοκίνητα, καταστήματα, δρόμοι  της πόλης και φρεάτια που έχουν χρόνια να καθαριστούν.  

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη, που έχει η πόλη των Σερρών, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές του ορεινού όγκου του Λαϊλιά όπου στο δάσος του τα ρέματα έχουν να καθαριστούν από τα ξερά δέντρα και τα κλαδιά , εδώ  πολλά χρόνια. Δεν έχουν γίνει έργα συγκράτησης φερτών υλικών, κορμών, κλαδιών κλπ στις κοίτες των ρεμάτων του.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες του 2015 τόσο στην πόλη όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές για να εκτιμηθεί το πόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ένας χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο της πρόληψης τέτοιων φαινομένων.  Το ΚΚΕ είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και συνολικά του νομού με ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Η απάντηση είναι σε όλους γνωστή. Έγινε ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έργα βιτρίνας, έργα αποσπασματικά σε μικρά τμήματα της πεδινής διαδρομής . Δεν δόθηκε βάρος στη δημιουργία ορεινών υδρονομικών έργων που θα ξεκινούν από τον Λαιλιά  για να αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών και τη μεταφορά υλικών στις κοίτες των δύο ρεμάτων. Ούτε κατασκευάστηκε φράγμα στερέωσης της κοίτης, φράγμα συγκράτησης φερτών υλικών, που γα γίνεται διαλογή και μείωση της ροής, δεξαμενές που θα συγκεντρώνονται τα φερτά υλικά κ.α. 

Ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται τέτοιας μορφής έργα είναι γιατί δεν είναι επιλέξιμα καθώς δεν αποφέρουν το επιθυμητό κέρδος για τις κατασκευάστριες εταιρείες. Δεν είναι ανταποδοτικά όπως είναι οι οδικοί άξονες και τα διόδια που τα χρυσοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι έργα βιτρίνας . Δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ. Όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που έχουν περάσει όπως και η σημερινή της ΝΔ ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ. Ο Δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αντιλαϊκές κατευθύνσεις και  πολιτικές που δεν δίνουν βάρος στην πρόληψη και θωράκιση του λαού από τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές. Είναι στάχτη στα μάτια οι εξαγγελίες του  Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Καραμανλή πριν λίγες ημέρες για τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για την “ανάπτυξη” στο νομό, όταν δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στην ασφάλεια των πολιτών. 

Για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστροφές χρειάζεται άμεσα να γίνουν:

  • Τώρα χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο αποφυγής κινδύνων, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας που θα επικαιροποιεί τα απαραίτητα στοιχεία και τις μελέτες για την ολοκλήρωση του αστικού δικτύου ομβρίων υδάτων, διάνοιξη και διευθέτηση των ρεμάτων, ριζική αναβάθμιση και επαρκή συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται Κυβέρνηση , Περιφέρεια, Δήμος , είναι ανάπτυξη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης του λαού των Σερρών που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια. Να διεκδικήσει και να απαιτήσει εκείνη την πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Για όσους έχουν πληγεί από την τελευταία πλημμύρα να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα.

·         Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

·         Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

·         Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

·         Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

·         Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων

Τ.Ο ΚΚΕ ΣΕΡΡΩΝ

Σέρρες, 23/6/2020

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top