Έτσι θα είναι το Fly Over στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης – Καραμανλής: Αυτοκινητόδρομος “στολίδι” (ΦΩΤΟ )

106190764_694637374725119_1915021641072263335_n.jpg

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα χαρακτήρισε το Fly Over, ένα σύγχρονο υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο στην ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε σημερινή παρουσίαση του έργου στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένα μεγάλο έργο που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει και θα βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά και τεχνικά αξιοθαύμαστα έργα και η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα. Ένας αυτοκινητόδρομος – στολίδι που όμοιός του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του  ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε την ανάγκη για αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής οδού. Όπως τόνισε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Περιφερειακής Οδού, βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον αστικό ιστό της πόλης.

flyover.jpg

Πρόσθεσε, ότι σήμερα η ανατολική περιφερειακή οδός μπορεί να εξυπηρετεί 5.000 με 5.500 οχήματα ανά ώρα ανά κατεύθυνση, ενώ η νέα εσωτερική ανατολική περιφερειακή οδός θα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.

«Όμως, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το νούμερο αυτό τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά και το 2030 να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα μεγέθη ακόμα και του 2010 και να έχει φτάσει στα 220.000 οχήματα την ημέρα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι: «Ενώ ο δρόμος είναι σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί γύρω στα 5.000 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση, το 2030 μπορεί και να φτάσουμε στα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. 50% παραπάνω. Δηλαδή το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να προλάβουμε αυτή την κατάσταση, ο νέος δρόμος θα μπορεί να εξυπηρετεί ικανοποιητικά, όχι 5.000 που είναι η σημερινή δυνατότητα, ούτε 7.500 που είναι η εκτίμηση για το 2030, αλλά 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος o δείκτης θνησιμότητας από την Αττική Οδό και 14 φορές μεγαλύτερος δείκτης τραυματισμών. «Για κάθε δύο νεκρούς που έχει η Αττική Οδός, έχουμε 30 νεκρούς στην Περιφερειακή Οδό. Ο νέος δρόμος θα σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Αναφορικά με το ζήτημα της  προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αντί για διαπλάτυνση ή νέα πρόσθετη χάραξη, που θα καταβρόχθιζε εκατοντάδες στρέμματα γης και δάσους, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέλεξε να περάσει το νέο αυτοκινητόδρομο κυριολεκτικά επάνω από την υπάρχουσα χάραξη.

«Δηλαδή φτιάχνουμε έναν ολόκληρο νέο δρόμο, με κυριολεκτικά ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος», υπογράμμισε.

flyover2.jpg

Η νέα ανατολική περιφερειακή Οδός περιλαμβάνει 13 χιλιόμετρα έργου, 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες 3 νέες σήραγγες.

Παράλληλα με την κατασκευή του νέου σύγχρονου εναέριου αυτοκινητόδρομου θα γίνει και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου 14 χιλιομέτρων.

flyover3.jpg

Κυκλοφοριακές συνδέσεις

επεμβάσεις στους κόμβους

Κ5 (σύνδεση με ΤΙΤΑΝ)

Κ8-Κ9 (σύνδεση Λ. Κατσιμίδου, Τούμπας)

Κ10 (σύνδεση Κων/πολίτικων)

πλήρης ανασχεδιασμός κόμβων

Κ6 (σύνδεσης Πεύκων – Νεάπολης)

Κ7Α (σύνδεσης Αγ. Παύλου)

μείζονες επεμβάσεις στους κόμβους

Κ7 (Επταπύργιο)

Κ11 (Πυλαία, Πανόραμα)

νέος κόμβος

Κ11Α  Σύνδεση με Θέρμη-Πανόραμα-
  Ν. Ραιδεστό, ΕΟ16 (Γαλάτιστα,
  Πολύγυρο, Σιθωνία)

komvos.jpg
komvos2.jpg
komvos3.jpg

Όπως τόνισε ο Κώστας Καραμανλής από την κατασκευή του έργου προβλέπεται κυκλοφοριακή επάρκεια στον περιφερειακό και στους κόμβους του, εκτροπή του 25% – 35% της κυκλοφορίας στο επίπεδο +1, μείωση χρόνου μετακίνησης σε όλα τα τμήματα της Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, μείωση αέριων ρύπων στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, μεγάλη μείωση των ατυχημάτων, πιο σταθεροί χρόνοι μετακίνησης-μείωση απρόβλεπτων συμβάντων και καθυστερήσεων.

Ακόμη, όπως σημείωσε, επιπρόσθετα οφέλη θα είναι:

-Οικονομία για τους οδηγούς – μείωση λειτουργικού κόστους οχημάτων

-Βελτίωση της προσβασιμότητας από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη (Ευκαρπία – Καλαμαριά)

-Γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς τους πιο κρίσιμους προορισμούς όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, αεροδρόμιο «Μακεδονία», Χαλκιδική

-Πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη από τις γειτονικές πόλεις (Σέρρες – Γιαννιτσά – Κιλκίς – Κατερίνη)

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 370 εκατ. ευρώ με την σύμπραξη

ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 92 εκατ. θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 30 χρόνια.

«Στο τέλος του 2021 – αρχές του 2022 αναμένουμε να έχουμε οριστικό ανάδοχο για το έργο. Η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια και 26 χρόνια η συντήρηση και η λειτουργία», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. ¨¨Οπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης να αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την ανάθεση του έργου.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.

Το Flyover μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΑΣΘ, έναν από τους τρεις άξονες του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

flyover4.jpg
flyover6.jpg
flyover8.jpg

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top