Δήμος Σιντικής : Εκδήλωση για τα Ελευθέρια στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

eleftheria_sidirokastro-2.jpg

Για Τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Ελευθέρια της πόλης, συγκεκριμένα για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση…

Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουνίου, αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση είχε ο Προϊστάμενος του Ναού π. Προκόπιος Κρίβος, ο οποίος και προσκάλεσε την κ. Ευδοκία Καλαφατοπούλου-Φουρτούνα να ομιλήσει επίκαιρα και επιστημονικά για την Ιστορία του  Σιδηροκάστρου από την Αρχαιότητα μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της πόλεως.

Η κ. Ευδοκία Φουρτούνα κατάγεται από την Κοζάνη, ζει στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας και σε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα.

Ιδιαιτέρως όμως ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων για την Ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, εστιάζοντας μάλιστα στην Ιστορία γύρω από το Μελένικο, απ’ όπου κατάγεται ο σύζυγός της, και το Σιδηρόκαστρο, όπου για πολλά χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί η ίδια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγων και Φορέων.

Κατόπιν, η χορωδία των κυριών της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου υπό τη διεύθυνση της κ. Βασιλικής Μελιρρύτου ψυχαγώγησαν μουσικά τους παρευρισκόμενους με τραγούδια πατριωτικά, αφιερωμένα αποκλειστικά στην απελευθέρωση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Γεώργιος Χίτζιος,  εκπρόσωπος του Βουλευτή Κωνσταντίνου Μπούμπα από την «Ελληνική Λύση» και ο κ. Γεώργιος Τάτσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μακεδονικών Σωματείων.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος επαίνεσε τους συντελεστές της εκδήλωσης για την όμορφη και ωφέλιμη ευκαιρία, που οπωσδήποτε έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να πληροφορηθούν για τις βιαιότητες των Βουλγάρων εις βάρος των προγόνων μας, αλλά και να μάθουν τα γεγονότα της φονικότατης μάχης του Δεμίρ Ισσάρ την 26η και την 27η Ιουνίου 1913, τη μάχη δηλαδή  που σήμανε το τέλος της βουλγαρικής κατοχής στο Σιδηρόκαστρο και στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Διάκονος π. Άνθιμος Κουρέας.

Πηγή: Romfea.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top