Δήμος Βισαλτίας : Ψήφισμα καταδίκης της μετατροπής της Αγιας Σοφιας σε τζαμί

-λήψης-4-11.jpg

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας κατά την τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου, κ. Αθανάσιου Μασλαρινού για την έκδοση ψηφίσματος, καταδικάζοντας την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ακολουθεί το Ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας καταδικάζει έντονα το διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο ο Ναός της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος και τίθεται κάτω από τη δικαιοδοσία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας που έκρινε ως μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα του 1934, το οποίο είχε προσδώσει καθεστώς μουσείου.
Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα, δεν βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, ούτε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι χρέος κάθε πολιτικής ηγεσίας, είναι να καταβάλλει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς των εθνών, με στόχο να την κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σεβασμός τους είναι κριτήριο πολιτισμού και σεβασμού των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η Αγία Σοφία, οικουμενικό σύμβολο της θρησκευτικής ελευθερίας και ποικιλομορφίας, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα της θρησκευτικής κληρονομιάς, τον διάλογο και την ανεξιθρησκία».

Το παραπάνω ψήφισμα θα σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Τουρκικό Προξενείο.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top