Δήμος Σερρών : Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό

panagos-amaxostasio-300x169-1.jpg

Ο πρόεδρος των Δημοτικών υπαλλήλων Ν. Σερρών και επόπτης καθαριότητας στο Αμαξοστάσιο Σερρών Μιλτιάδης Πανάγος αποδέχθηκε την πρόσκληση μας.

Επισκέφθηκε τα γραφεία του «Σ.Θ.» και έδωσε απαντήσεις σε  ζητήματα που έχουν σχέση με την Υπηρεσία και το τμήμα της Καθαριότητας του Δήμου Σερρών.

Υποστηρίζει  ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και επιχειρείται μέσω συμβάσεων να αναπληρωθεί το κενό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων  και σημειώνει ότι οι δημότες άρχισαν να συνεργάζονται καλύτερα το τελευταίο διάστημα με την υπηρεσία.

Σε ποιούς τομείς χωλαίνει η δύναμη του προσωπικού στο Δήμο Σερρών;

Χωλαίνει σε όλες τις υπηρεσίες και τούτο διότι πριν από μερικά χρόνια το προσωπικό ήταν  σχεδόν διπλάσιο.

Έχει μειωθεί αυτή την στιγμή παρά πολύ το προσωπικό και προσπαθούμε με ενέσεις,  μέσω διμήνων, τετραμήνων να καλύψουμε κάποια πράγματα που δεν καλύπτονται.

Η νευραλγική υπηρεσία είναι αυτή της καθαριότητας. Έχουμε μιλήσει με την δημοτική αρχή. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε λύσεις. Μία λύση είναι ως Δήμος να προκηρύξουμε οκτάμηνα, όχι  μέσω ΟΑΕΔ ή κάποιου άλλου και παράλληλα να συμμετέχουμε σε αυτό που λέμε ουρά της 3Κ το οποίο θα είναι το μόνιμο προσωπικό.

Μόνιμο προσωπικό όμως που θα είναι  επιστημονικό προσωπικό, γραμματειακής υποστήριξης, στελέχωσης της  υπηρεσία Καθαριότητας και του πράσινου.

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα  μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε.

Γιατί πάγια είναι η  υστέρηση στο προσωπικό της καθαριότητας;

Θα σας πω. Τυγχάνει να εργάζομαι 17 χρόνια στην Καθαριότητα. Όταν ξεκίνησα  η δύναμη του προσωπικού στη καθαριότητα ήταν περίπου 120 άτομα, μετά έγιναν 91. Ο κυριότερος λόγος της μείωσης του προσωπικού στην καθαριότητα είναι η συνταξιοδότηση. Αποχωρεί προσωπικό και δεν αναπληρώνεται. Θα σας πω το εξής. Είχαμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις στην καθαριότητα από το 2001 και έγιναν προσλήψεις το 2020. Επρόκειτο να προσληφθούν 10 άτομα και τελικά ανέλαβαν υπηρεσία τα πέντε. Τα υπόλοιπα δεν ήρθαν ακόμη.

Δηλαδή δεν ευσταθεί ότι μεταπήδησαν σε διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου;

Όχι αυτό δεν ευσταθεί. Δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη οι πέντε από τους 10 προσληφθέντες γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα χαρτιά τους.

Λόγω νομοθεσίας  δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.

Με ποια συχνότητα πλένονται οι κάδοι την θερινή περίοδο;

Έχουμε δυο μηχανήματα, πλυντήρια κάδων. Το ανώτερο όριο απόδοσης  κάθε μηχανήματος είναι το πλύσιμο  85-90 κάδων την ημέρα.

Συνεπώς την ημέρα μπορούμε να πλυθούν 160- 170  κάδοι. Αν λειτουργούν και τα δυο μηχανήματα. Συνήθως επειδή το ένα πλυντήριο είναι παλιό χρειάζεται επισκευές. Το άλλο μηχάνημα πλένει καθημερινά και απολυμαίνει τους κάδους. Μερικές φορές χρειάζεται να πλυθεί ένας κάδος 4-5 φορές για να καθαριστεί σωστά.

Συζητήσαμε με  την νέα δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ζητήσαμε ένα μικρό πλυντήριο κάδων , να είναι ευέλικτο, να μετακινείται στην άνω πόλη και σε άλλα σημεία που δεν μπορεί να μετακινηθεί το μεγάλο πλυντήριο και ακόμη ένα μεγάλο πλυντήριο. Αν αποκτήσουμε τα δυο πλυντήρια κάδων και υπάρξει η ανάλογη στελέχωση για τον χειρισμό τους,  τότε πιστεύω ότι η απόδοσή μας θα εκτοξευτεί και δεν θα υπάρχουν παράπονα.

Οι δημότες σε γενικές γραμμές είναι συνεργάσιμοι με τις υπηρεσίες σας;

Όχι, για ένα διάστημα είχαμε μεγάλα προβλήματα. Τώρα όμως διακρίνω  ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά. Βλέπουν και από εμάς μια καινούργια προσπάθεια και άλλαξαν και αυτή στάση και συμπεριφορά.

Ειδικά είχαμε μεγάλα προβλήματα με τα ογκώδη αντικείμενα τα οποία άρχισαν σιγά- σιγά να εξαλείφονται.

Σκεφτείτε ότι την προηγούμενη εβδομάδα προχωρήσαμε σε περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων σε 250 σημεία του Δήμου. Αυτό είναι αριθμός ρεκόρ και μάλιστα σε πέντε ημέρες. Υποσχόμαστε ότι θα βελτιωνόμαστε και θα οργανωνόμαστε. Γιατί είναι και θέμα οργάνωσης κάποια πράγματα.

Μα καταγγέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι οι εργαζόμενοι σας «λουφάρουν». Μιλώ για αυτούς με τα καλάθια που σκουπίζουν και καθαρίζουν. Δένουν το καρότσι σε ένα σημείο, εξαφανίζονται και εμφανίζονται όταν πλησιάζει η λήξη του ωραρίου τους; Αυτοί οι υπάλληλοι ελέγχονται για την απόδοσή τους;

Βεβαίως και ελέγχονται. Υπάρχει το τμήμα σαρώματος που έχει τον τμηματάρχη του, τον επόπτη και τον επιστάτη του οι οποίοι ασχολούνται με αυτά και κάνουν σωστά την δουλειά τους. Τώρα αν κάποιος δημότης δει αυτό που λέτε μπορεί να προχωρήσει σε παρατήρηση. Μπορεί ένας εργαζόμενος να αφήνει το καρότσι του σε ένα σημείο,  να μαζεύει και να  σκουπίζει και να έρχεται μετά από κάποια ώρα στο σημείο που είναι το καρότσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι «λουφάρει», αν και αυτή η λέξη δεν μου αρέσει. Εμείς στη καθαριότητα δεν θέλουμε κανείς να «λουφάρει». Θέλουμε όλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Δηλαδή πιστεύετε ότι όλοι οι συνάδελφοι σας στον τομέα της καθαριότητας είναι συνειδητοποιημένοι;

Το σύνολο των συναδέλφων μας στην καθαριότητα είναι πάνω από είκοσι χρόνια, ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και ξέρουν την δουλειά τους πολύ καλά. Πιστεύω ότι είναι συνειδητοποιημένοι. Έχουμε 11 χιλιάδες συμβατικούς κάδους. Σκεφτείτε ότι 11 χιλιάδες κάδους δεν έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  με 375 χιλιάδες κατοίκους έχει 8600 κάδους και 4000 κάδους ανακύκλωσης σε περιορισμένο χώρο, ενώ εμείς έχουμε 11 χιλιάδες κάδους  και παράλληλα πρέπει να μετακινηθούμε και σε 28 χωριά ( από την Αναγέννηση έως την Βροντού) και υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις.

Πότε προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν οι διοικητικές εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου του Δήμου Σερρών; Έχει εξασφαλιστεί σχετικό κονδύλιο;

Από την  εποχή της δημαρχιακής θητείας Αγγελίδη είχαμε ζητήσει να  γίνουν κάποιες βελτιώσεις στις διοικητικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένα κονδύλιο και από ότι γνωρίζω τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν κάποιες εργασίες.

Πάγιο αίτημα μας είναι να αποχωρήσει από το Αμαξοστάσιο η ΔΕΥΑΣ, ώστε να εκμεταλλευτούμε τους χώρους εμείς οργανώνοντας καλύτερα την υπηρεσία μας.

Περιμένουμε παράλληλα να δημιουργηθεί το πράσινο σημείο. Θα δημιουργηθούν και ορισμένα μικρά πράσινα σημεία στα οποία οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν διάφορα ανακυκλώσιμα.

Έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο. Το πράσινο σημείο εκτός αστικού ιστού, ενώ μικρότερα πράσινα σημεία θα γίνουν μέσα στην πόλη.

Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει εμάς και τους δημότες, θα δώσει μεγάλη ανάσα στην καθημερινότητα μας. Θα  υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον Δήμο για το πράσινο σημείο.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top