Δήμος Ηράκλειας : Στο Παλαιόκαστρο αποθηκεύτηκαν το 2018 Εκρηκτικά όπως αυτά που προκάλεσαν την καταστροφή στη Βηρυτό

Screenshot_20200805-182706-01.jpeg

«Andromeda»: Το πλοίο που μετέφερε χημικά σαν αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη στη Βηρυτό και που αποθηκεύτηκαν σε στρατιωτικές αποθήκες στο Παλαιόκαστρο τον Ιανουάριο του 2018.

Όπως αναφέρουν tanea.gr σε σημερινή τους αναφορά στο περιστατικό

Η φονική έκρηξη στη Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Οι εικόνες «Αποκάλυψης» που ακολούθησαν την έκρηξη ήταν συγκλονιστικές, με τους πολίτες να καταγράφουν την τρομακτική έκρηξη που θύμισε σε πολλούς την έκρηξη στη Χιροσίμα.

Όπως επισημάνθηκε η καταστροφή οφείλεται στην έκρηξη μεγάλης ποσότητας (υπολογίζεται σε 2.750 τόνους) νιτρικού αμμωνίου που είχε κατασχεθεί από τις Αρχές του Λιβάνου πριν από έξι χρόνια.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ δήλωσε σε διάγγελμά του ότι οι υπεύθυνοι για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού «θα πληρώσουν το τίμημα». «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας το βράδυ της Τρίτης.

Το επικίνδυνο Νιτρικό Αμμώνιο

Το νιτρικό αμμώνιο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς μπορεί να αναφλεγεί και να αποδειχθεί θανατηφόρο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες για την αποθήκευσή του. Επίσης, πολλές φορές το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται –όπως και άλλα χημικά λιπάσματα- για την κατασκευή βομβών, λόγω του χαμηλού τους κόστους και της διαθεσιμότητά τους.

Η κατάσχεση στην Ελλάδα

Η χημική ουσία του νιτρικού αμμωνίου δεν είναι άγνωστη για τις ελληνικές Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε κατασχεθεί ποσότητα αυτού του χημικού λιπάσματος, μαζί με άλλες εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών, σε πλοίο που είχε προορισμό τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2018, το πλοίο Andromeda -με σημαία Τανζανίας- έπλεε μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου και Λιβύης για δύο περίπου μήνες, μέχρι που εξέπεμψε σήμα για βοήθεια ανοιχτά της Κρήτης.

Ο έλεγχος του Λιμενικού έδειξε πως στο πλοίο βρίσκονταν 410 τόνοι εκρηκτικών που ενώ είχαν έγγραφα με τελικό προορισμό το Τζιμπουτί, θα έφταναν στη Μισράτα της Λιβύης. Άμεσα ενημερώθηκε η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, που διέταξε τη δέσμευση του φορτίου.

Η μεταφορά του στις Σέρρες

Οι 410 τόνοι εκρηκτικών μεταφέρθηκαν σε αποθήκη του Ελληνικού Στρατού στις Σέρρες, όπου βρέθηκε και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το φορτίο του «Aνδρομέδα» εμπίπτει στις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης.

Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα είχε δημοσιοποιήσει βίντεο από την επιχείρηση κατάσχεσης των 29 κοντέινερ που περιείχαν εκρηκτικές ύλες από το πλοίο «Andromeda».

Άγνωστη η «πορεία» τους

Μετά την άφιξη των εκρηκτικών υλών στις Σέρρες, αξιωματικοί του Ε.Σ. είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τις αποθήκες, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αυτό συνέβη ποτέ ή όχι.

Όπως επίσης, κανείς δεν γνωρίζει αν φυλάσσονται σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται για τέτοιου είδους ύλες.

https://www.anexartitos.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top