Λαικη Συσπείρωση Σερρών : Πάρτε μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιου του Δυτικου Νείλου

-2.png

Ερώτημα για το ποιες ενέργειες έκαναν οι δήμοι για την πρόληψη και καταπολέμηση των κρουσμάτων του ιου του Δυτικου Νείλου .Υπέβαλλαν

 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρμάκης Παύλος (Δήμος Σερρών), Χατζίδου Δέσποινα (Δήμος Ηράκλειας) και Ιωαννίδου Μαρία (Δήμος Σιντικής

Θέμα: Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, μέσω των πληθυσμών των μολυσμένων κουνουπιών που τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους.

Αυξάνονται οι περιοχές που εντοπίζονται κρούσματα με τον ιό, όπως στην Αττική, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι ήδη 3 θάνατοι, που προέρχονται από την ΠΕ Σερρών, συγκεκριμένα από το Δήμο Ηράκλειας (στις 30 Ιουλίου), το Δήμο Σιντικής (στις 3 Αυγούστου) και το Δήμο Eμ. Παππά (στις 9 Αυγούστου).

Φαίνεται πως απαιτείται μεγάλη εγρήγορση και άμεση ενημέρωση στον πληθυσμό. Είναι ακόμα πιο επιτακτική η καταπολέμηση των κουνουπιών με πιο εντατικούς ψεκασμούς, να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που έχουμε τα κρούσματα.

Στο Δήμο Σιντικής, επειδή έχουν υπάρξει περιστατικά μόλυνσης από τον ιό και κατά τα έτη 2010, 2013 και 2019, θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση της καταγραφής με τα λοιμώδη περιστατικά.

Απαιτείται αντιμετώπιση όχι μόνο των κινδύνων από τη μετάδοση των νοσημάτων από τα κουνούπια (ίος Δυτικού Νείλου, ελονοσία κλπ), αλλά και η αντιμετώπιση γενικότερων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού, με την οριακή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας (βλέπε Νοσοκομείο Σερρών, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), έχουμε μεγάλο αριθμό κατοίκων μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζομένους στους ορυζώνες, χωριά δίπλα στην Κερκίνη, στο Στρυμόνα και γενικότερα σε περιοχές με στάσιμα νερά όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών, καλούμε τη δημοτική αρχή να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

● Ποιες ενέργειες πρόκειται να λάβει για την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ανοσοκατασταλμένων, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, απόρων, κλπ);

● Σε πoιο στάδιο βρίσκεται η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου;

● Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών;

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top