Ψίθυρος πάνω από την πόλη : Καθυστερούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς των περιοχών Σιγής και Αγίων Αναργύρων

images-6.jpg

Για μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημίωσης σε όσους επλήγησαν από την πλημμύρα της 21ης Ιουνίου . Κάνει λόγο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τερζής

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ ΤΕΡΖΗ 

Στις 8 Αυγούστου ξέσπασε η μεγάλη θεομηνία στην περιοχή της Εύβοιας που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Τραγικός απολογισμός του έντονου πλημμυρικού φαινομένου, 8 συνάνθρωποί μας να χάσουν τη ζωή τους, ο θάνατος εκατοντάδων ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες και μη, μεγάλες ζημιές σε περισσότερα από 600 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καταστροφές σε οδικές υποδομές καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις ακτές και το περιβάλλον γενικότερα.

Άμεση μαθαίνουμε και βλέπουμε πως ήταν και παραμένει η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού με την περιοχή να χαρακτηρίζετε σε «Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας». Αν και πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα και μεγάλα γνωρίζουμε πως η πρώτη οικονομική διευκόλυνση, επίδομα 600 ευρώ έχει δοθεί στους πληγέντες. Πολύ σύντομα,  σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών, μετά την καταγραφή των ζημιών και την εισήγηση των επιτροπών, εντός 24 ωρών θα πιστωθούν σε ακατάσχετους λογαριασμούς μεγαλύτερα ποσά για περαιτέρω ενίσχυση και αποζημίωση. Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη 1.2000.000 ευρώ έχει αποσταλεί στους δύο πληγέντες Δήμους για την πρώτη άμεση κάλυψη των δαπανών των έργων αποκατάστασης ενώ έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών άλλα εννέα μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης όπως φορολογικές διευκολύνσεις και ειδικές αποζημιώσεις.

Στις Σέρρες την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020, ένα μικρότερης έντασης φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν βλάβες οικίες, νοικοκυριά, αυτοκίνητα και δίκυκλα στην περιοχή των «Αγίων Αναργύρων» αλλά και στην περιοχή μετά τη γέφυρα «Σιγής».

Και εδώ η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική. Το πλημμυρικό φαινόμενο περιορίστηκε, οι κάτοικοι της περιοχής βοηθήθηκαν στον καθαρισμό, προσωρινά έργα υποδομής για αποφυγή παρόμοιας καταστροφής έγιναν, οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Σερρών δόθηκε για την κάλυψη των πρώτων δαπανών των εργασιών και η περιοχή χαρακτηρίστηκε επίσης «Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Οι δύο περιοχές, Εύβοια και Σέρρες, αν και δε συγκρίνονται στο μέγεθος των απωλειών και των καταστροφών, χρίζουν από το κράτος την ίδια μέριμνα με το χαρακτηρισμό τους ως «Περιοχές Εκτάκτου Ανάγκης».

Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά, οι πληγέντες στις Σέρρες, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ οικονομικής βοήθειας προς αποκατάσταση ζημιών και αναπλήρωση μέρους περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην συνεδρίαση που διεξήχθη στην αίθουσα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. στις 30 Ιουνίου, σε ερώτηση που έθεσα προς τη Δημοτική Αρχή για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων δεν έλαβα απάντηση, ενώ σε παρόμοια ερώτηση που κατέθεσα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Ιουλίου για το «σε ποιο στάδιο βρίσκετε η διαδικασία των αποζημιώσεων και αν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο περιοχών, «Αγίων Αναργύρων και «Σιγής;» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε πως ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και πως βρίσκονται στο στάδιο των καταγραφών.

Στην πρώτη περίπτωση, περιοχή Εύβοιας, (παρόλη τη διαφορά μεγέθους καταστροφής και απωλειών, όπως ανέφερα παραπάνω) μέσα στην πρώτη εβδομάδα ήδη έχει καταβληθεί το βοήθημα των 600 ευρώ και σύντομα θα πιστωθούν περισσότερα χρήματα στους δικαιούχους ως αποζημίωση. Στο Δήμο Σερρών ακόμη «ακολουθούμε τις νόμιμες διαδικασίες».

Οι κατοικίες και τα νοικοκυριά των συνδημοτών μας που έχουν πληγεί δεν είναι ούτε εξοχικές ούτε δεύτερες κατοικίες, είναι ο τόπος διαμονής και διαβίωσης τους. Οι κτηριακές βλάβες, οι καταστροφές σε οικιακό εξοπλισμό πρώτης ανάγκης και σε περιουσιακά στοιχεία για να  αποκατασταθούν ή να αντικατασταθούν απαιτούν χρήματα τα οποία ας μη θεωρούμε πως είναι άμεσα διαθέσιμα ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ψυχολογική επιβάρυνση.

Πέραν της «συμβολικής» υποστήριξης από τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. για τη μη καταβολή ενός εκκαθαριστικού λογαριασμού, το οποίο σημειωτέων με το ζόρι καλύπτει τον όγκο νερού που χρησιμοποίησαν οι πληγέντες για να καθαρίζουν τις οικίες και τα υπάρχοντα τους, θα πρέπει οι Υπηρεσίες του Δήμου και οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι να «τρέξουν» ακόμη περισσότερο τις νόμιμες διαδικασίες μιας και η υπομονή των πλημμυροπαθών δεν αποτελεί  άλλοθι για επιπλέον καθυστερήσεις.      

                                                                                              Με τιμή                                                                       Βασίλης Τερζής

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top