ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ : Λάθη και παραλείψεις Αγγελίδη για τα αντιπλημμυρικά της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων

-λήψης-1-6.jpg

 Για αλλεπάλληλα λάθη της δημοτικής αρχής Αγγελίδη  που προκάλεσαν την απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στην κοιλάδα Αγίων Αναργύρων 

 Κάνει λόγο με δελτίο τύπου ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Σερρών

 ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να γιατί (από αλλεπάλληλα λάθη) χάθηκε η χρηματοδότηση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας ΚΜ

Με αφορμή το προχθεσινό ερώτημα της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων προς την Δημοτική Αρχή του κ Χρυσάφη, για το τίνος  αρμοδιότητα είναι η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, θα θέλαμε και εμείς να θέσουμε τα εξής τρία κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία όμως, λόγω αρμοδιότητας, θα μπορούσε να απαντήσει καλύτερα, η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, ως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Το πρώτο και βασικότερο: Γιατί, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της εκπόνησης της μελέτης, από την ανάθεση στον μελετητή (19-3-2010) μέχρι και τις 30-3-2017,  οπότε και εδόθηκε η ΑΕΠΟ, (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων), αντικείμενο της Μελέτης αποτελεί το τμήμα του χειμάρρου από γέφυρα περιφερειακής οδού έως την κόκκινη  γέφυρα, ενδιάμεσα στις 28-3-2012, ο Δήμος αιτείται την αρμοδιότητα μόνον από τη γέφυρα σιγής και όχι της περιφερειακής; Και φυσικά πήρε ό,τι ζήτησε. Δεν πήρε την αρμοδιότητα του τμήματος Σιγής-Περιφερειακή, διότι δεν την ζήτησε;  Εάν δεν έκανε τότε το χοντρό λάθος (κατά την άποψή μας), το έργο θα είχε ενταχθεί εξ αρχής στο ΕΣΠΑ.

Διότι ως γνωστό,  η αίτηση του Δήμου Σερρών, στις 30-5-2017 για την ένταξη του έργου,  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020, απερρίφθη από την Περιφέρεια ΚΜ στις 25-8-2017,  «εν ριπή οφθαλμού», στο Α΄ κιόλλας στάδιο ελέγχου πληρότητας και επιλεξιμότητας του έργου, λόγω αναρμοδιότητας του Δήμου.

Την εξήγηση για την παραπάνω μοιραία, ενδεχομένως, παράλειψη περιμένουμε ακόμα, ως απάντηση και  στο σχετικό γραπτό μας ερώτημα,  που υποβάλαμε στον Δήμο, στις 3-8-2020.

Δεύτερο ερώτημα: Γιατί απευθύνθηκε με το 17168/3-5-2017 έγγραφό του, ο Δήμος, για την ανάληψη της αρμοδιότητας και του (ξεχασμένου επί πέντε χρόνια!!!) τμήματος από γέφυρα σιγής μέχρι την γέφυρα της περιφερειακής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, που ήταν και η αρμόδια;

Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν συμμορφώθηκε ο Δήμος, στις υποδείξεις, που του έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το ΑΠ 30318/ 11-7-2017 έγγραφό της, προκειμένου να επανεξετάσει την Αίτησή του; Βήμα-βήμα υπεδείκνυε στον Δήμο, τι έπρεπε να κάνει και εάν το έκανε θα έπαιρνε την πολυπόθητη αρμοδιότητα! Να απευθύνονταν δηλαδή πρώτα στην ΠΕ Σερρών κλπ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και μόνον ένα από τα τρία λάθη (οποιοδήποτε) αν απέφευγε ο Δήμος, θα αποκτούσε την αρμοδιότητα εκτέλεσης του συνολικού έργου.

Θα επανέλθουμε σύντομα, με μία άλλη σοβαρή παράμετρο της όλης διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης.

Από το ΔΣ του Συλλόγου

\

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top