ΕΒΖ : Τι προβλέπει η συμφωνία για το εργοστάσιο Σερρών

-11.png

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει ακόμη για τη λειτουργία του εργοστασίου Σερρών της ΕΒΖ.

Όπως λένε ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το εργοστάσιο θα λειτουργήσει φέτος και θα απορροφήσει την παραγωγή τους, την οποία σε οικονομική βάση εκτιμούν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ρίχνοντας τεύτλα στην πύλη του εργοστασίου, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουν κλιμάκωση, εκτός κι αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Η Royal Sugar, η οποία εκμίσθωσε τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλείται εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσής της.

Την συμφωνία, πάντως, μίσθωσης των εργοστασίων στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2019, η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προχώρησε σε υπομίσθωσή τους στη Royal Sugar, με γνωστά τότε σε όλους τα σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και επενδύσεων που υπήρχαν.

Η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς έχει ισχύ ως τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των εργοστασίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το μισθωτή ή τον υπομισθωτή – εν προκειμένω την εταιρεία Royal Sugar – για την παραγωγή, την τυποποίηση και την αποθήκευση ζάχαρης από ελληνικά τεύτλα που θα καλλιεργηθούν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας των ετών 2020 και 2021.

Στη συμφωνία δεν προβλέπεται υποχρέωση της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την καμπάνια των ετών 2020 και 2021, ενώ η Τράπεζα υλοποιεί, μετά από προσπάθειες τουλάχιστον δύο ετών, τη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106βδ του πτωχευτικού νόμου, μετά το τέλος της οποίας το ενεργητικό της ΕΒΖ θα μεταφερθεί σε θυγατρικές της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια, η Πειραιώς θα επιδιώξει την μίσθωση ή πώληση των εργοστασίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μεταξύ των εμποδίων που επικαλείται η πλευρά της Royal Sugar είναι η αδυναμία ένταξης σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης και στον αναπτυξιακό νόμο λόγω του βραχυχρόνιου χαρακτήρα της μίσθωσης των εργοστασίων. Με βάση τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι δυνατή η μακροχρόνια μίσθωση, καθώς «τρέχει» η διαδικασία εξυγίανσης. O επενδυτής πάντως, εάν πράγματι το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα δύο εργοστάσια και να θεμελιώσει έτσι δικαίωμα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top