Πακέτο με 12 & 6 μέτρα για Οικονομία και Αμυνα

mitsotakis-deth.jpg

Η Θεσσαλονίκη ζει έναν διαφορετικό Σεπτέμβριο. Την ζωή της πόλης αυτόν τον μήνα καθόριζε τις τελευταίες δεκαετίες η διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθέσεως, ενώ η επίσκεψη του εκάστοτε Πρωθυπουργού για τα εγκαίνια έδινε το έναυσμα για την έναρξη της πολιτικής… σεζόν.

Φέτος, όλα είναι διαφορετικά. Τη θέση της ΔΕΘ πήρε ένα οικονομικό φόρουμ και η ζωή της πόλης την ημέρα θυμίζει ένα κανονικό Σαββατοκύριακο, χωρίς να μεταφέρεται σε αυτήν η βουή της Αθήνας. Βοηθάει σε αυτό η απουσία του μισού Κοινοβουλίου, διαφόρων παραγόντων και πολλών περισσότερων που θέλουν να γίνουν παράγοντες και δίνουν το παρών στα εγκαίνια. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η άδεια, μετά τις 12 το βράδυ, Αριστοτέλους ελέω μέτρων για τον περιορισμό της covid19. Όσο για την έναρξη της πολιτικής σεζόν, πώς να την κηρύξει κάποιος, από την στιγμή που ο κορωνοϊός και ο θερμός Αύγουστος στα ελληνοτουρκικά δεν έδωσαν το περιθώριο για ανάπαυλα…

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο ήταν πλήρως προσαρμοσμένη στο νέο περιβάλλον. Επιλογή του, όπως την περιέγραψε ο ίδιος, ήταν να δώσει απαντήσεις στα δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες, πως αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα και πως θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση του κορωνοϊού. Να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες, κατανοητό σε όλους, χωρίς να χαθεί μέσα σε δάση εξαγγελιών, μακροπρόθεσμων στόχων και επιδιώξεων και παρουσίασε ένα πακέτο 12 και 6 μέτρων για την Οικονομία και την Αμυνα αντίστοιχα. Άλλωστε, η διπλή κρίση που ζούμε δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μακροπρόθεσμα σχέδια. Χρειάζεται άμεσες απαντήσεις και ετοιμότητα για το τι μπορεί να επιφυλάσσει.

Το πακέτο των 6,8 δις στην οικονομία είναι φιλόδοξο, στρέφει το βλέμμα στην μεσαία τάξη και περιέχει συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων και αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας. Το βάρος πέφτει στην μισθωτή εργασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την μείωση φόρων και εισφορών. Παράλληλα όμως δημιουργεί τις απαιτούμενες συνθήκες για την διατήρηση θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν αναφορές στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά, η απάντηση είναι ότι δεν είδαν δυσμενείς μεταβολές στα εισοδήματα τους, ενώ η καταβολή των αναδρομικών από τον Οκτώβριο τονώνει το εισόδημα των συνταξιούχων. 

Στην αμυντική θωράκιση της χώρας είναι σαφής η αύξηση της ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, τεσσάρων υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Μένει να διευκρινιστεί το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς και τι σημαίνει η επαναξιολόγηση της θητείας στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, θέμα για το οποίο είχε γράψει από χθες το πρωί το iefimerida.gr. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από την στρατιωτική ηγεσία προβλέπουν την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, όσο είναι σήμερα για Αεροπορία και Ναυτικό. Επίσης, έχει συζητηθεί η θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας για την υποχρεωτική στράτευση χωρίς να έχουν όμως ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του ήταν να απευθυνθεί στους πολίτες περιγράφοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους επόμενους μήνες και πως σκοπεύει ο ίδιος να τους αντιμετωπίσει. Στο κάδρο που οικοδόμησε δεν έδωσε χώρο στην Κουμουνδούρου, έδειξε ότι δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί αυτή την κρίσιμο περίοδο με την αντιπολίτευση, αλλά με τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και έχει επιλέξει να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του σε αυτήν και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top