Δήμος Σιντικής : Σε εποχή τηλεμετρίας η ΔΕΥΣΙ

SINTIKI-SYMBASI-1-300x225-1.jpg

 Αυτοματισμός, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος των διαρροών του δικτύου ύδρευσης

  • Το έργο είχε σχεδιαστεί στην πρώτη θητεία του Φ. Δομουχτσίδη

Υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου η σύμβαση για το έργο “Τηλεμετρία-Αυτοματισμός-Εξοικονόμηση Ενέργειας και Έλεγχος Διαρροών των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Σιντικής” ανάμεσα στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου και την εταιρεία Μεσόγειος A.E .

Η υπογραφή της σύμβασης έλαβε χώρα  στο δημαρχιακό μέγαρο Σιδηροκάστρου παρουσία του Δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη, του πρόεδρου της ΔΕΥΑΣΙ Παύλου Κορονίδη , του πρόεδρου της εταιρείας Μεσόγειος Γεώργιου Αλέργα και

υπηρεσιακών παραγόντων της δημοτικής επιχείρησης

Πρόκειται, για ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Σιντικής, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, επιτρέποντας την συνεχή εποπτεία του από τους Τεχνικούς της ΔΕΥΑ μέσω Η/Υ, την μείωση του κόστους ΔΕΗ στις Γεωτρήσεις, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού με:

α. Εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) που θα τοποθετηθεί σε κτήριο της ΔΕΥΑ στην Ροδόπολη και απ’ όπου θα εκτελείται ο τηλεέλεγχος και ο τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης.

β. Εγκατάσταση Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε κτήρια της ΔΕΥΑ στο Σιδηρόκαστρο και Κερκίνη

γ. Εγκατάσταση Φορητών Σταθμών Ελέγχου (τύπου laptop & tablet)

δ. Εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις του δικτύου ύδρευσης απ’ όπου θα παρέχεται τοπικός έλεγχος, και τηλεχειρισμός.

Περιλαμβάνονται συνολικά (70) εγκαταστάσεις κεφαλών δικτύου ήτοι (22) Γεωτρήσεις, (45) Δεξαμενές-Υδατόπυργοι, (2) προωθητικά αντλιοστάσια και (1) ταχυδιυλιστήριο από όπου επιλέχθηκαν 53 ΤΣΕ. Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα οι διαρροές νερού στον Δήμο και κατά συνέπεια να επιδιορθώνονται το ταχύτερο δυνατό με συνέπεια να υπάρχει εξοικονόμηση νερού. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ.

«Το έργο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη θητεία μας»

Ο  δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης χαρούμενος για την εξέλιξη δήλωσε ότι με την υλοποίηση του έργου « ο δήμος μπαίνει σε μία άλλη εποχή όσον αφορά την διαχείριση του πόσιμου ύδατος.Θα μπορεί η ΔΕΥΑΣΙ να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και να παρεμβαίνει διορθώνοντας τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται».

Ο δήμαρχος Σιντικής δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος γιατί πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε στην  πρώτη δημαρχιακή θητεία και υλοποιείται τώρα.

«Μπήκαν οι βάσεις ώστε το μέλλον σε αυτόν τον τομέα να είναι ευοίωνο και αισιόδοξο.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σημαντική μέρα για το Δήμο Σιντικής»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣΙ Παύλος Κορωνίδης χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας διότι όπως είπε  βελτιώνει την παροχή των υπηρεσιών στους δημότες .

Ο Παύλος Κορωνίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον  Δήμο Σιντικής που είναι ο φορέας υλοποίησης, τον δήμαρχο Φ. Δομουχτσίδη, τους συνεργάτες του που προσπαθούν καθημερινά για την  υλοποίηση του έργου, το Δ.Σ της ΔΕΥΑΣΙ και την αντιπολίτευση του Δήμου γιατί όπως είπε  έβαλε πλάτη για να υλοποιηθεί το έργο.

«Ολοκληρωμένο σύστημα με στόχο την μείωση της κατανάλωσης»

«Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα » δήλωσε  ο πρόεδρος της εταιρείας «Μεσόγειος» Γεώργιος Αλέργας .

Ανέφερε ότι “Κύριος στόχος του συστήματος είναι η μείωση της κατανάλωσης μέσω του ελέγχου της πίεσης. Ο έλεγχος των διαρροών καθώς το 35% του νερού χάνεται από τα παλιά δίκτυα και συμπλήρωσε:

«Είναι ένα σύστημα ολοκληρωμένο που σου  δίνει  την δυνατότητα να ελεγχείς το νερό από την γεώτρηση μέχρι τον καταναλωτή.Γίνεται μέτρηση και της ποιότητας του νερού.  Εντοπίζεις αμέσως τις διαρροές την στιγμή που γίνονται .Στη Πάτρα που εφαρμόστηκε το σύστημα υπήρξε εξοικονόμηση 5 εκατομμυρίων κυβικών νερού μέσα σε ένα χρόνο.Ελέγχεις τις πιέσεις,  όταν ο κόσμος απουσιάζει από το σπίτι του το καλοκαίρι μπορείς να μειώσεις τις πιέσεις γιατί δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες καταναλώσεις. Υπάρχει ηλεκτρονική διαχείριση που ξεκινά από τη γεώτρηση, τη δεξαμενή, περνάει στους κλάδους και φθάνει στους καταναλωτές»

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top