‘Aντριου Τσάνγκ: Στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα!

0c105c64a574de83234587f5e16315dd_L.jpg

Λίγες μέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τον τάφο της Αμφίπολης και ενώ οι αποκαλύψεις αναμένονται θεαματικές ίσως και σοκαριστικές ,στο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ο ιστορικός και συγγραφέας ‘Αντριου Τσάνγκ διατυπώνει από το Λος Άντζελας ότι στον τύμβο Καστά είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα.

Ο αμερικανός ερευνητής αν και η αξιοπιστία του αμφισβητήθηκε από πολλούς επιστήμονες ,καταρρίπτει κάθε θεωρία περί ρωμαϊκού δημιουργήματος ,ωστόσο όμως διαφωνεί με τον ισχυρισμό της ανασκαφικής ομάδας ότι πρόκειται για μνημείο του Ηφαιστίωνα.

«Το συμπέρασμά μου από τα γεγονότα είναι ότι η γυναίκα που βρέθηκε στον τάφο είναι κάποιος τεράστιας σημασίας που πέθανε σε δυσμένεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και βιαστικά θάφτηκε σ ένα κακό κιβωτιόσχημο τάφο. Δίπλα της βρίσκεται ένα ζευγάρι από τους κορυφαίους υποστηρικτές της, που σκοτώθηκαν ταυτόχρονα θάφτηκαν στο έδαφος δίπλα της».

Ο ‘Αντριου Τσανγκ σε άρθρο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο 19 Φεβρουαρίου, χρονολογεί την κατασκευή του μνημείου στα χρόνια των αρχαίων Μακεδόνων και είναι αντίθετος με τον ισχυρισμό ότι κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους.

«Η ομάδα υποστήριξε ότι ο τάφος είχε σφραγιστεί το αργότερο το πρώτο μέρος του 2ου αι. π.Χ. Αυτό αποκλείει την πιθανότητα ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν στον τάφο, να μπήκαν αργότερα από Ρωμαϊκές εισβολές. Η καύσεις σημαντικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό είχαν πάψει.

Οι σκελετοί μιας γυναίκας εξήντα ή περισσότερο και οι δύο μεσήλικες άνδρες είναι πιθανό να είναι η αρχική ταφή στο οικοδόμημα που χτίστηκε για να τιμήσει την μνήμη.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν θηλυκές σφίγγες για να διακοσμήσουν δύο θρόνους της μακεδονικής βασιλείας στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Οι Καρυάτιδες ως γλυπτά είναι πλέον γενικά αποδεκτό να είναι ιέρειες του Διονύσου, που ονομάζεται Κλώδωνες στη Μακεδονία και συνδέεται στενά με Μακεδονική βασίλισσα στα τέλη του 4ου αιώνα π.χ.

Το ψηφιδωτό απεικονίζει στενά μια βασιλική γυναίκα με το φλεγόμενο κόκκινα μαλλιά που σχετίζονται με τους αρχαίους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδα που μεταφέρονταν στο άλλο κόσμο με το πρόσχημα της Περσεφόνης. Μετά τον πρόωρο θάνατό της».

Ο ερευνητής από Αμερική υποστηρίζει ότι το μνημείο για τον Ηφαιστίωνα δεν κατασκευάστηκε ποτέ στην Αμφίπολη και ότι τα μαρμάρινα μέλη με το χάραγμα ΑΡΕΛΑΒΟΝ υπέστησαν κοπή σε λατομεία της Θάσου και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον περίβολο του Τύμβου Καστά.

Με τον ισχυρισμό αυτό επιχειρεί να αιτιολογήσει την απουσία του Π. Ωστόσο δεν αμφισβητεί ότι η κατασκευή του μνημείου αρχικά μπορεί να αφορούσε τον Ηφαιστίωνα με εντολή του Μέγα Αλέξανδρου, αλλά υποστηρίζει ότι στη συνέχεια η εντολή αυτή ατόνησε και ότι τελικά το μνημείο κατασκευάστηκε δέκα χρόνια μετά το θάνατο του, για τη μητέρα του Ολυμπιάδα.

Οι δηλώσεις Τσανγκ συμπίπτουν ως προς ένα σημείο με αυτές του αρχαιολόγου Ευάγγελου Μπεξή ο οποίος όμως μέσα από τη δική του έρευνα συμφωνεί απόλυτα με την ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης και μάλιστα προχωράει την υπόθεση πολύ παρακάτω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέσα στον Τύμβο Καστά δεν αποκλείεται να βρίσκονται και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας!

του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top