ΚΚΕ Σερρών : Σταθερή η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

-λήψης-2.png

7 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και η εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό Σερρών δεν έχει βελτιωθεί. Όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη σε υγειονομικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του Νομού, αλλά οι γιατροί συνεχίζουν να μετακινούνται από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών όλων των μονάδων υγείας του Νομού.

Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι λιγοστά και οι οδηγίες, που έχει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας από την ΥΠΕ, είναι να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Αν δεν είναι τελικά πολύ ύποπτο το περιστατικό που εξετάζουν να φορούν ξανά την ίδια στολή για να εξετάσουν επόμενο ύποπτο περιστατικό ή να φορούν την απλή λευκή ιατρική ποδιά ή διαφορετικά να αναζητήσουν δωρεές για να μπορέσουν να δουλέψουν με ασφάλεια!

Επίσης, οι οδηγίες που έχουν τα Κέντρα Υγείας από το Υπουργείο Υγείας είναι να διενεργείται τεστ για covid-19 σε κάθε περιστατικό με ύποπτα συμπτώματα. Όμως τεστ για covid-19 διατίθεται σε δύο μόνο Κέντρα Υγείας του Νομού από τα 9 που υπάρχουν. Τα Κέντρα Υγείας Σιδηροκάστρου και Νιγρίτας. Στα υπόλοιπα δηλαδή, δε θα μπορεί να διευθετείται ένα περιστατικό με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη covid19, ενώ θα ήταν πολύ πιο εύκολο μετά την κλινική εξέταση να διενεργείται και το τεστ για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό λοίμωξης από covid-19.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική υποβάθμισης της ΠΦΥ στο νομό Σερρών τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΖΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, κλπ. Κλείσανε τμήματα, εργαστήρια, κατήργησαν ειδικότητες επικαλούμενοι το χαμηλό ποσοστό πληρότητας και επισκεψιμότητας έχοντας ως κριτήριο το κέρδος.

Η ΠΦΥ αφορά κάθε εργαζόμενο, αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο, συνταξιούχο. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Το οικονομικο – πολιτικό σύστημα που ζούμε έχει δείξει τα όριά του. Δεν μπορεί να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Οι αδυναμίες και το σάπισμά του φάνηκαν στην πανδημία ακόμα και σε χώρες με ισχυρές οικονομίες όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία κ.ά.  Στην εποχή που ζούμε, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για ουσιαστική πρόληψη, προστασία, υψηλού επιπέδου παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον πληθυσμό.

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να προβληματιστεί και να βγάλει τα συμπεράσματά του για την κατάσταση στην ΠΦΥ. Σε διεκδίκηση με δυνατό μαζικό κίνημα από σωματεία και φορείς που θα απαιτούν:

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με βάση τις ανάγκες σε κάθε Κέντρο Υγείας
  • Άμεσα να εξοπλιστούν τα Κέντρα Υγείας με επαρκή μέσα ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας
  • Άμεσα να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού μας με τεστ για covid-19, για την αποφυγή διασποράς της νόσου

Οκτώβρης 2020

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top