Σέρρες : Συνεχίζονται τα μαθήματα κλασσικής παιδείας

-λήψης-2-10.jpg

ΘΕΜΑ: Κορυφαίοι διανοητές (Θουκυδίδης – Πλάτων – Αριστοτέλης) για την ουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

   ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

                Στο πρώτο μάθημα, 14 Οκτωβρίου 2020, αναφερθήκαμε ιστορικά, στην πολιτική οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας και τα στάδια αλλαγών μέχρι το Δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο υπερέχει των άλλων μορφών πολιτικής λειτουργίας, γιατί κρίθηκε από την καλύτερη μορφή ζωής και δημιουργίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στα  επόμενα μαθήματα (2 έως 3) θα παρουσιάσουμε την ουσία της λειτουργίας των κοινωνιών με δημοκρατικό πολίτευμα, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα, της ακμής και της παρακμής μέσα από κορυφαίους διανοητές της Ελληνικής και της ανθρώπινης σκέψης.Έτσι ο Θουκυδίδης, με τον Επιτάφιο του Περικλή και με άλλα σημεία των έργων του, δείχνει ότι η Δημοκρατία φέρνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα ανθρώπινα, διότι απελευθερώνει, ενεργοποιεί και αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό μιας πολιτείας.

          Ο Πλάτων απ’ την άλλη, θεωρεί το πολίτευμα, τον τρόπο δηλ. λειτουργίας μιας κοινωνίας, ως παράγοντα ανατροφής των ανθρώπων (τροφή ανθρώπων) και δείχνει ότι κάτι τέτοιο στη σωστή κατεύθυνση οδηγεί το δημοκρατικό πολίτευμα.   Ο Αριστοτέλης, τέλος, θεωρεί η Δημοκρατία είναι πολίτευμα του μέτρου ή της μεσότητας, για τα ανθρώπινα, και ότι οι υπερβολές και οι ακρότητες οδηγούν είτε σε τυραννία είτε σε δημαγωγία και λαϊκισμό, πολύ καταστροφικά και τα δύο (τυραννία και λαϊκισμός) για τη σωστή πορεία, πρόοδο και ευημερία στα ανθρώπινα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top