Κώστας Καραμανλής : Ολοκληρωμένο πλάνο έργων 13 δις στις υποδομές

62260986_2504733206244455_1566869610781736960_n.jpg

Για την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) μετά την περίοδο του lockdown αλλά και τις ενέργειες που έπονται στον χάρτη των μεταφορών και των υποδομών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη νίκη Μπάιντεν στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ και στο πώς η αλλαγή «σκυτάλης» θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να ενισχυθεί ο στόλος της ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς, ωστόσο, πριν από το lockdown και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, υπήρχαν φαινόμενα συνωστισμού. Εκτιμάτε πως η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν τελειώσει η περίοδος της καραντίνας;

Όπως ξέρετε, στις αστικές συγκοινωνίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε σωρευμένα προβλήματα ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μάς κουνάει το δάχτυλο, αλλά ως κυβέρνηση δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, δεν πήρε ούτε ένα λεωφορείο, άφησε τα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ρημάξουν και το μόνο που έκανε ήταν να ακριβύνει τα εισιτήρια…

Δεν λέω ασφαλώς ότι σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Ομως επί 16 μήνες κάνουμε μια διαρκή διαχείριση κρίσης. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με 3 φάσεις: ανάταξη-ενίσχυση-ανανέωση. Ηδη στην Αθήνα από 850 οχήματα που παραλάβαμε στον δρόμο έχουμε φτάσει στα 1.100. Και στη Θεσσαλονίκη από περίπου 230, στα 400 και σύντομα στα 550. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις συνωστισμού, άλλωστε είναι στη φύση του μέσου, όμως γίνονται όλο και λιγότερες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν προβλήματα. Και μετά την καραντίνα, η εικόνα στα ΜΜΜ, μέρα με τη μέρα, θα γίνεται καλύτερη. Οπως σωστά αναφέρατε, στην Αθήνα προστίθενται 200 λεωφορεία και 500 οδηγοί από τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ. Αλλά έπονται και 300 σύγχρονα λεωφορεία με leasing, όπως και 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ με διαδικασίες fast track αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ. Και βέβαια, προχωράμε τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι από τις πρώτες εστίες μετάδοσης του ιού και για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες από την κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Καμία επιστημονική μελέτη δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, δείχνουν μικρή συμμετοχή των ΜΜΜ στη διασπορά. Και είναι λογικό, γιατί ακόμα και στα επιβαρυμένα δρομολόγια, ευτυχώς οι πολίτες φορούν τις μάσκες τους και είναι πολύ προσεκτικοί. Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτοί που δήθεν «ανησυχούν» περισσότερο για τις συνθήκες στα ΜΜΜ, είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματά τους! Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διέλυσε τις συγκοινωνίες και τώρα μάς λέει πως είναι πανεύκολο να τις ξαναφτιάξουμε… Ο λαϊκισμός στο αποκορύφωμά του.

Πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια στους νέους σταθμούς του τραμ προς τον Πειραιά;

Η κατασκευή της επέκτασης από το Νέο Φάληρο έως το ΣΕΦ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει γίνει και η σχετική δοκιμαστική λειτουργία. Η λειτουργία του επηρεάζεται από τις εργασίες της Περιφέρειας για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου και, επιπλέον, από το ότι κτίριο στην οδό Σκυλίτση χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στη λωρίδα του τραμ. Επειδή το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας, ώστε να εκκινήσει και η λειτουργία του τραμ. Με την ευκαιρία, όμως, να σημειώσω ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια στο Σύνταγμα, καθώς και ότι ο στόλος του τραμ ενισχύεται με 25 συρμούς νέας γενιάς, 9 από τους οποίους βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.

Η επέκταση της γραμμής 4 του μετρό μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία. Τι έπεται;

Είναι σπουδαίο νέο για την Αθήνα ότι επιτέλους ξεμπλόκαρε η γραμμή 4. Μετά από δικαστικές εμπλοκές, παλινωδίες και καθυστερήσεις τόσων ετών, το έργο μπήκε και πάλι στις ράγες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Εργο-ορόσημο, με διεθνή εμβέλεια, που θα τονώσει άμεσα την αγορά και την εργασία στην Αττική. Οταν ολοκληρωθεί, με 15 νέους σταθμούς, συνολικού μήκους 12,8 χλμ., θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας και θα αλλάξει την καθημερινότητα στο Λεκανοπέδιο. Σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις και θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ με ευθύνη του αναδόχου θα ξεκινήσει άμεσα και η εκπόνηση των μελετών του τελικού σταδίου. Κι έπονται νέες επεκτάσεις, των οποίων τη μελέτη έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Η σιδηροδρομική υποδομή υπέστη μεγάλη ζημιά στην πρόσφατη κακοκαιρία. Ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα;

Οι ζημιές που υπέστησαν τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω των πρόσφατων καιρικών φαινομένων, κυρίως στο Λιανοκλάδι, έχουν αποκατασταθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Στην περιοχή σχεδιάζουμε αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά και αποκατάσταση κάποιων τεχνικών έργων που επλήγησαν, ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω.

Παράλληλα, στο υπουργείο, σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο 100 ημερών για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο προβλέπει να δημοπρατήσουμε έργα προϋπολογισμού 262 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέσα στο επόμενο έτος, προχωράμε με το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ηδη υπουργείο και ΕΡΓΟΣΕ δουλεύουμε σχολαστικά πάνω στην οριστικοποίηση της λίστας των έργων και στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να βγουν στον αέρα.

Πολλά έχουν επενδυθεί στις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υποδομές έχουν θέση στο ελληνικό σχέδιο για την απορρόφηση αυτών των χρημάτων;

Ασφαλώς. Και κεντρική θέση μάλιστα, γιατί είναι ένας από τους τομείς με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή για την οικονομία.

Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων συνολικού ύψους 13 δισ., ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε πίσω της τίποτα… Μέρος αυτού του πλάνου θα ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μάς δίνει μια μεγάλη ευκαιρία: Να επενδύσουμε σε τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής μας θέσης. Οπως είναι τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές και η νέα γενιά έργων που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

Η νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ πόσο θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες, για παράδειγμα στα ελληνοτουρκικά;

Η προσδοκία μας είναι η παραδοσιακά δυνατή σχέση μας με τις ΗΠΑ να γίνει ακόμα δυνατότερη. Είναι αυτονόητο ότι η εξωτερική πολιτική μιας υπερδύναμης πολλές φορές είναι υπεράνω προσώπων. Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι η σοβαρότητα και η εμπειρία του προέδρου Μπάιντεν μπορούν να αφήσουν πολύ ισχυρό αποτύπωμα στα ελληνοτουρκικά.

Φοβάστε ότι η πολύπλευρη κρίση στη γειτονική χώρα μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν σε «εξαγωγή» των προβλημάτων του;

Ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα που τον οδήγησε η πολιτική του. Μπορεί πράγματι να επιχειρήσει «εξαγωγή» αυτών των προβλημάτων – δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Κι αν, όμως, το αποπειραθεί αυτό, πλέον γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρει μια Ελλάδα ισχυρή, σοβαρή, αποφασισμένη και με δυνατές συμμαχίες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στην Τουρκία και σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Ο Ερντογάν πλέον γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν παίζει.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top