Τα σχέδια του Κυριάκου για πανδημία, οικονομία και ανασχηματισμό

kyriakos_mitsotakis_maximou_photo_ape.jpg

Από την Κουμουνδούρου διαρρέεται ότι ο Μητσοτάκης με όπλο τα εμβόλια τα εμβόλια, αλλά και τις όποιες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές το επόμενο φθινόπωρο«Βασικός στόχος μας είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και θα κρατήσουμε όρθια την κοινωνία». Αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται το σύνολο της κυβέρνησης και φυσικά το Μαξίμου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι στενοί του συνεργάτες κατανοούν την κόπωση από την δεύτερη καραντίνα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Του Μ.Κ.

Όμως, όπως εκπέμπουν από το πρωθυπουργικό μέγαρο, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς των Χριστουγέννων δίχως μέτρα. Κι όπως τονίζουν, όσο και εάν υπάρχει δυσαρέσκεια από την κοινωνία, οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά δεν μπορούν να προκαλέσουν εφησυχασμό.

Σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και τα καλύτερα που θα περάσει η κοινωνία. Όλοι είναι πιεσμένοι και από την εξάπλωση του ιού, αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότερες οικογένειες βιώνουν οικονομική πίεση, καθώς λόγω καραντίνας αρκούνται στις κρατικές επιδοτήσεις. Οπότε, εδώ έχουμε ένα μείγμα ανησυχίας και αγωνίας, το οποίο προς το παρόν με βάση και τις δημοσκοπήσεις δεν έχει… μεταμορφωθεί σε εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει στην πολιτική.

Αναμφίβολα το εμβόλιο σίγουρα θα αποφορτίσει την κοινωνία. Όμως  πραγματικό εμβόλιο θα είναι με το μόλις αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί κανονικά. Και δεν μιλάμε μόνο για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά για το πώς θα μπορέσει η πραγματική οικονομία να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο. Να μην υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Και όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να τα διαχειριστεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να έχει αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μετά τον εμβολιασμό. Το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται να αρχίσει να επανέρχεται η οικονομία στους προ κορωνοϊού ρυθμούς.

Και βέβαια στο Μαξίμου θεωρούν ότι το επόμενο οκτάμηνο πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα. Και να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν και να μην ακούν τις θεωρίες συνωμοσίας, και να βάλει πλάτη η κυβέρνηση στα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας.

Οι γκρίνιες και οι αστοχίες

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εστίες γκρίνιας ακόμη κι εντός κυβέρνησης. Κάποιοι που δεν είναι στον κεντρικό πυρήνα της διαχείρισης της κρίσης εκφράζουν πλέον και δημόσια τις αντιρρήσεις τους με το μοντέλο διακυβέρνησης και το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Επίσης σχολιάζονται και αναδεικνύονται οι αστοχίες υπουργών, είτε αυτοί βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη, είτε κάποιοι άλλοι είναι μακριά. Κι όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, «η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου αναζητείται». Και αυτό ανησυχεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο δεν μπορεί να κάνει τον διαιτητή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει πλήρως την κατάσταση, πλην όμως κατανοεί απολύτως ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να εκτονωθεί η όποια δυσαρέσκεια στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Και το σπουδαιότερο, να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι εξακολουθώντας να έχει τη στήριξη των πολιτών για την διαχείριση της κρίσης. Κι όπως λένε από το Μαξίμου, το ότι «υπολογίζουμε το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι ετοιμαζόμαστε για εκλογές. Απλά είναι ένα όριο για να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία με μεγαλύτερη ελευθερία».

Με βάση και όλες τις ατυχείς δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, κάποιες εκ των οποίων είναι και από την αφόρητη ψυχολογική πίεση, έχουν πείσει τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Περισσότερο για να δώσει ώθηση, αλλά να γεμίσει και το ρεζερβουάρ. Οπότε, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένονται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό.

Οι αποφάσεις των Χριστουγέννων

Όπως είπαμε, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Κι όπως εκπέμπεται από όλους, δεν πρόκειται να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, διότι –όπως τονίζουν οι επιστήμονες– ίσως βρεθούμε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα εξάπλωσης του ιού. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβει στην Αθήνα και όχι στο βουνό, όπως είχε πει τέτοια εποχή πέρυσι στην Φώφη Γεννηματά. Από την Κουμουνδούρου διαρρέεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όπλο τα εμβόλια, αλλά και τις όποιες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές το επόμενο φθινόπωρο. Κάποιοι άλλοι τις οριοθετούν το επόμενο καλοκαίρι.

Αναμφίβολα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να βάλουν σε πειρασμό τον πρωθυπουργό και να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας το ταμείο στα χέρια θα είναι σε θέση να πλειοδοτήσει της αντιπολίτευσης σε παροχές, ειδικά τώρα που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας να τάζει λαγούς με πετραχήλια και να μοιράζει δισεκατομμύρια. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προσεκτικός και όπως λένε  οι συνεργάτες του «απλώνει τα πόδια του μέχρι εκεί που του επιτρέπει το πάπλωμα».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθ’ όλη την περίοδο του εμβολιασμού, η Ε.Ε. θα φροντίσει τίποτα να μην αλλάξει για τα κράτη-μέλη της, άρα και η ίδια τακτική προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί. Όταν πια ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών πανευρωπαϊκά εμβολιαστεί, τότε υπολογίζουν ότι η αισιοδοξία θα είναι τέτοια που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την δημοφιλία του πρωθυπουργού και την αποδοχή της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι θα συνεχίσει τις τυφλές επιθέσεις σε στυλ Γιαννούλη, που δήλωσε πως «η κυβέρνηση σκοτώνει τους πολίτες», ή του Κούλογλου που ζήτησε από τους συγγενείς των νεκρών να καταθέσουν μηνύσεις κατά των κυβερνώντων.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top