Σέρρες : Η Επανάσταση του 1821 στα μαθήματα κλασσικής παιδείας

mks201012-696x307-1.jpg

Με θέμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821, συνεχίζονται τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στις Σέρρες.

Συγκεκριμένα, το 7ο μάθημα της 18ης διδακτικής περιόδου, θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, στις 7 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Θέμα του, θα είναι “Η Επανάσταση του 1821. Η έναρξη και τα πολεμικά γεγονότα των πρώτων ετών” και εισηγητής ο φιλόλογος Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος.

Σχετικό δελτίο Τύπου που υπογράφει ο συντονιστής των μαθημάτων Ζήσης Μητλιάγκας, αναφέρει:

Η ελληνική Επανάσταση του 1821, ο μεγαλύτερος σταθμός της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, σφραγίζει την εθνική πορεία των Ελλήνων. Ο επικός απελευθερωτικός αγώνας της παλιγγενεσίας, μακροχρόνιος, άνισος, με κορυφώσεις ηρωισμού αλλά και με περιόδους κάμψης και κατάπτωσης, μετά από βαρύτατες θυσίες πέτυχε την ίδρυση του ελληνικού κράτους και επέβαλε την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από απουσία αιώνων, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Στη συνείδηση του έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις, ενώ σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση.

Στο πρώτο από τα δύο μαθήματα, μετά από  μια πολύ σύντομη αναφορά στα χρόνια της σκλαβιάς, εξιστορούνται τα πολεμικά γεγονότα του 1821, αρχής γενομένης από την επανάσταση του Αλ. Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Ο εισηγητής

Ο Γεώργιος Ευαγγ. Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 9η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα το χρόνο.

Ο Γιώργος Κωστούρος, πέρα από την πολύτιμη παρουσία του στην Β΄θμια εκπαίδευση, συντελεί στην ποιοτική αναβάθμιση του πνευματικού  μας συμποσίου με εξαίρετες εισηγήσεις από τα δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. 

Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης  Θεολόγος 

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top