Μητσοτάκης: Τα Χριστούγεννα με εννέα άτομα στο σπίτι

mitsotakis_sroiter_main-696x391-1.jpg

«Ήταν λάθος μου που φωτογραφήθηκα στην Πάρνηθα», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως το λάθος του ήταν πως δεν φόρεσε μάσκα, όταν του ζητήθηκε να φωτογραφηθεί με τους πολίτες. Τόνισε επίσης πως ήταν μια μικρή στιγμή ανεμελιάς και αβλεψίας.

Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

«Έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για το τι δεν θα ανοίξει.(…) Και το κάνουμε γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πτώση των κρουσμάτων. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή σε σχέση με τον Μάρτιο. Υπάρχει και μια κούραση του κόσμου, το καταλαβαίνω. Οι πολίτες είναι σε ένταση, αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο να είναι περιορισμένος στο σπίτι του. Θα πάρουμε τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο στα τέλη της εβδομάδας, ελπίζουμε να ανοίξουμε κάποια, αλλά δεν μπορώ να δώσω άλλες λεπτομέρειες. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο, να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μια οικογένεια. Για να ανοίξουμε χρειαζόμαστε μια αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά για να πετύχουμε το μαζικό αποτέλεσμα χρειάζονται πολλοί μήνες».

Για το άνοιγμα της διασκέδασης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε σταθεί δίπλα στους κλάδους αυτούς. Όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης του ιού στη νυχτερινή διασκέδαση. Γι αυτό διαχωρίσαμε τα εστιατόρια με τη νυχτερινή διασκέδαση».

«Δεν υπάρχει διπλό μητρώο κρουσμάτων»

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν υπάρχει διπλό μητρώο κρουσμάτων, σημειώνοντας ως απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης: «Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Το παρατηρητήριο COVID περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κανένα διπλό μητρώο. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και βάσει αυτών πήρα με τις αποφάσεις μας. Και τα δεδομένα δεν είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι οι νοσηλείες οι κινητικότητα. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι. (…) Ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Για τον τουρισμό

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει». Επίσης επέμεινε πως ο τουρισμός δεν συνδέεται με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας: «Όλοι επαναπαυτήκαμε με την επιτυχία του πρώτου κύματος. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα. Υπήρξαν χώρες που είδαν δεύτερο κύμα χωρίς να ανοίξουν στον τουρισμό. Περιοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα ή η Κρήτη δεν είχαν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Καλώς ανοίξαμε τον τουρισμό, κάναμε περισσότερα τεστ στις πύλες εισόδου σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης κάναμε πολλά τεστ σε εργαζόμενους στον τουρισμό. Τα κρούσματα στη κοινότητα μεταφέρθηκαν στα σπίτια. Είχαμε κάποια ζητήματα στους χώρους εργασίας, στα γηροκομεία και γι’ αυτό μας χτύπησε το δεύτερο κύμα».

«Έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη»

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα».

Γιατί πήγαμε σε καθολικό lockdown τον Οκτώβριο

Αναλύοντας τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στο δεύτερο lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο…»

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε τρίτο κύμα»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. 

 Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα».

Mea culpa για τη φωτογραφία της Πάρνηθας

Απαντώντας στο τι πήγε λάθος στο δεύτερο lockdown και δεν αποκλιμακώθηκαν τα κρούσματα όσο αναμενόταν, επεσήμανε ότι «τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

Πότε θα έρθει το εμβόλιο

Ο ίδιος τόνισε πως «το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας στο χειμώνα που περνάμε. Είναι θαύμα της επιστήμης. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά εμβόλια. Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, αμέσως θα ξεκινήσει η παράδοση των παρτιδών. Εντός 2ημέρου θα έρθει στη χώρα μας το εμβόλιο και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Πρωτοβουλία κοινού εμβολιασμού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Επιπρόσθετα τόνισε πως το εμβόλιο «θα το κάνω από τους πρώτους μαζί με την ΠτΔ, γιατί όχι και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το προτείνω. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Πρέπει να ξεπεραστεί η καχυποψία της κοινωνίας. Σε εάν βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία αυτή. Αλλά τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα, τα οποία κάποιες φορές έχουν ξεχαστεί».

Στη συνέχεια αφηγήθηκε μια συγκινητική προσωπική ιστορία για να καταδείξει το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια. «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Έμεινε ημι-παράλυτη. Κατάφερε μετά τον πόλεμο να πάει στις ΗΠΑ και κατάφερε να περπατήσει και πάλι. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει. Γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Όπως και άλλες επικίνδυνες ασθένειες».

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top