Καραμανλής: Η αλήθεια για τα ΜΜΜ και τον κορονοϊό

62260986_2504733206244455_1566869610781736960_n.jpg

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών γράφει στο News 24/7 για τα βήματα ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

Από τον Ιούλιο του 2019 προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες και την απόλυτη εγκατάλειψη 4,5 ετών στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια, τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει το χθες. Τους ενδιαφέρουν οι λύσεις. Και για αυτό δουλεύουμε.

Είναι γεγονός ότι οι διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος. Άλλωστε, και να μην υπήρχε κορονοϊός, πάλι θα έπρεπε να βρούμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών. Το να έχουμε σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που έρχονται στην ώρα τους και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι αυτονόητη και δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας ούτως ή άλλως. Η πανδημία βέβαια αυξάνει τις απαιτήσεις και την πίεση του χρόνου. Τα βήματα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει, δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι και αρκετά για τους πολίτες. Άρα δεν είναι αρκετά ούτε για εμάς.Ακούμε επίσης την κριτική ότι θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα -και είναι αλήθεια πως θα το θέλαμε και εμείς. Αλλά θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι κάναμε και κάνουμε πράγματα, που για την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και διαφάνεια. Μέσα σε 16 μήνες κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει επί μια δεκαετία και μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ.

Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αναπτύσσεται σε 3 φάσεις:

Ανάταξη – Ενίσχυση – Ανανέωση. Ξεκινώντας από την ανάταξη των στόλων των αστικών συγκοινωνιών, διορθώσαμε και βγάλαμε στην κυκλοφορία όσο περισσότερα οχήματα ήταν πρακτικά εφικτό.

Βρήκαμε έξυπνες λύσεις ώστε να ενισχύσουμε το στόλο μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία -ο οποίος θα πάρει καιρό, διότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες.Όμως η κατάσταση είναι επείγουσα και έπρεπε εντωμεταξύ να βελτιωθεί άμεσα, για αυτό επιλέξαμε ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και προμήθεια λεωφορείων με leasing. Σεβόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, όπως εξάλλου γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες με υποδειγματικές αστικές συγκοινωνίες.

Πλέον στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν και τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, σε συνολικά 60 γραμμές, γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια ιδίως στο κέντρο. “Απελευθερώνονται” οχήματα της ΟΣΥ από τις περιφερειακές γραμμές για να ενισχύσουν τις γραμμές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Προχωρούμε το διαγωνισμό για την προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing και σήμερα είμαστε ήδη στη φάση της αξιολόγησης των φακέλων.

Στη δε Θεσσαλονίκη, από περίπου 230 λεωφορεία που παραλάβαμε στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 400 και σύντομα στα 550. Και εκεί με ανάταξη του στόλου, σύμπραξη με ΚΤΕΛ, leasing, αλλά και με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ενώ με το μεγάλο διαγωνισμό που προετοιμάζουμε, οι αστικές συγκοινωνίες μας θα περάσουν στην επόμενη ημέρα, με την προμήθεια 1.300 σύγχρονων φιλικών για το περιβάλλον λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτά, θα είναι και πολλά ηλεκτροκίνητα. Μάλιστα ήδη γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί. Μετά την παράδοση τριών νέων σταθμών του Μετρό, προχωράμε εντατικά την κατασκευή και των επόμενων τριών της επέκτασης προς Πειραιά.

Προχωράμε επιτέλους τις διαδικασίες για την Γραμμή 4 του Μετρό, όπου μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, μπήκε επιτέλους στην τελική φάση το μεγαλύτερο έργο υποδομής που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Αλλά και ο στόλος του Τραμ εκσυγχρονίζεται με 25 νέα οχήματα, ενώ ξεκίνησαν και τα δρομολόγια προς κι από το Σύνταγμα, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση αναιτιολόγητα και χωρίς καμία μελέτη είχε διακόψει.

Επενδύουμε πάνω από μισό δισ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια υποεπένδυσης.

Παράλληλα, μειώσαμε ξανά τις τιμές των εισιτηρίων –που είχε αυξήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και θα τις κρατήσουμε σε αυτό το επίπεδο για όσο περισσότερο διάστημα είναι δυνατό.

Έχουμε θέσει στόχους συγκεκριμένους και μετρήσιμους:

  • Περισσότερα και καλύτερα οχήματα.
  • Καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
  • Περισσότερο προσωπικό. Σε ειδικότητες αιχμής, στις οποίες δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη για χρόνια, δηλαδή οδηγούς και τεχνικούς.

Οι διαδικασίες για συνολικά 609 προσλήψεις σε ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) ολοκληρώνονται. Με fast track διαδικασίες, τηρώντας όμως πλήρως τα κριτήρια προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Διότι θέλουμε ταχύτητα, αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Τη Δευτέρα διαβιβάστηκαν από τις δύο εταιρίες τα στοιχεία των αιτήσεων στον ΑΣΕΠ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων στις αρχές του νέου έτους.

Είναι βέβαιο ότι σε αυτή την προσπάθεια, χρειαζόμαστε συμμάχους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κοινωνία τούς χρειάζεται. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος. Και είμαι βέβαιος ότι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης θα επιτελέσουν αυτό το ρόλο, χωρίς συντεχνιακές λογικές. Γιατί είναι δημόσιοι λειτουργοί. Έτσι τους θεωρούμε και έτσι πρέπει να βλέπουν τους εαυτούς τους.

Ο πιο πολύτιμος σύμμαχος, όμως, είναι το επιβατικό κοινό. Φοράμε πάντα τη μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καλύπτοντας στόμα και μύτη. Ακόμη και εάν το λεωφορείο είναι μισοάδειο, δεν βγάζουμε τη μάσκα. Είναι, όπως μας λένε οι επιστήμονες, το πιο σημαντικό μέτρο και η πιο αποτελεσματική ασπίδα που έχουμε απέναντι στον ιό, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε το διπλανό μας και με αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο που αξίζει στους συμπολίτες μας. Όμως έχουμε σχέδιο και προσπαθούμε. Και οι πολίτες να νιώθουν σίγουροι ότι στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αυτή τη μάχη τη δίνουμε καθημερινά με αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top